Ілюстрація REUTERS

Завданням України на 2020 рік є покращення відносин з членами Європейського Союзу щодо спільної торгівлі.

Читайте такожДефіцит зовнішньої торгівлі товарами України збільшився до $9,4 мільярда

Про це під час публічної дискусії заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник України Тарас Качка.

Відео дня

"Велика амбіція на цей рік - відновити довіру між торговими партнерами, з країнами ЄС. Як не дивно, Європейський Союз, будучи одним з найбільших партнерів, більше всіх неприємних несподіванок приносить в нашу торгову політику", - сказав він.

За його словами, як показала практика, успіхи України та ЄС в сільському господарстві призводять до обопільних агресивних дій на ринку. Тому необхідно зробити все можливе, щоб уникнути жорстких заходів у вигляді взаємних обмежень на експорт сільськогосподарської продукції.

Качка також очікує, що до 2020 року Україна і ЄС нарешті перейдуть до опрацювання положень Спільної угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (так званий "промисловий безвиз"), щоб у 2021 році його підписання стало формальністю.

Довідка УНІАН. У 2014 році Європейський Союз та Україна підписали Угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду у розвитку відносин між ЄС і Україною. Угода є основним інструментом для більш тісного зближення України та Євросоюзу: воно сприяє поглибленню політичних відносин, сильнішим економічним зв'язкам і взаємній повазі до спільних цінностей. Економічна частина угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин і економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і технічних регламентів у різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС у ключові сектори української економіки.