Великобританія / REUTERS

Вихід зі складу Європейського союзу вже коштував Великій Британії більше 170 млрд доларів, і в майбутньому Brexit може дуже сильно вдарити по банківській системі королівства, обрушивши національну валюту – фунт стерлінгів.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли про співпрацю з МВФ і дали прогнози

Про це сайту "Сьогодні" заявила член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Анна Шелест.

Відео дня

"Ми вже побачили, як впав курс фунта, цифри втрат банківської системи називалися мільярдні, і ніхто не може спрогнозувати, що буде після 31 січня", – стверджує вона.

Крім того, експерт нагадала про те, що більшість товарів, особливо продуктових, які сьогодні отримує Велика Британія, виробляються навіть не в Європі.

"Велика Британія їх отримує завдяки зонам вільної торгівлі, які є у ЄС з третіми країнами. І коли рік тому йшлося про жорсткий Brexit (вихід з ЄС без угоди – Авт.), перші, хто почав турбуватися і робити запаси, були супермаркети. Вони почали пояснювати британцям, звідки у них помідори, яблука, вина тощо. Тобто, всі ці угоди потрібно перепідписувати", – констатує Шелест.

Також британці можуть зіштовхнутися з проблемою щодо медикаментів.

"Є ще фармацевтична галузь. З одного боку Британія виробляє фармацевтичні товари. Але коли почали дивитися, імпорт був не обов'язково з ЄС", – додала Анна Шелест.