Ілюстрація REUTERS

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України порушило справу проти виробників, постачальників і аптечних мереж Києва і Київської області через значне подорожчання медичних масок.

Читайте такожThe Telegraph: Мафія Італії наживається на пандемії COVID-19

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Відео дня

За його словами, з початку березня у відділення надходять численні звернення від громадян з приводу значного зростання, зокрема, в роздрібних мережах аптечних закладів міста Києва, цін на одноразові медичні маски.

"За станом на кінець березня ціна на маски медичні одноразові у роздрібних мережах аптек Києва та області починається від 24-30 гривень/штука. Ще до виявлення в Україні перших хворих COVID-19 в аптеках столиці почали зникати маски медичні одноразові, а потім і інші різновиди масок. З оголошенням карантину цей товар зник з полиць взагалі або ж продавався за цінами, які більше ніж у десять разів перевищували ціни на початку березня", - написав він.

За словами Хмельницького, такий стрибок цін у всіх мережах містить ознаки антиконкурентних узгоджених дій, а конкретніше – схожих дій на ринку товару, які призвели до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції без об'єктивних для цього причин".

Хмельницький повідомив, що справу розпочато за діям ТОВ "Аптека низьких цін ТМ", ТОВ "Аптека низьких цін плюс", ТОВ "Столичний медичний альянс", ТОВ "Віталюкс", ТОВ "Аптекар", ТОВ "Сіріус-95", ТОВ "Геліантус", ТОВ "Аптечне об'єднання "Біокон", КП "Фармація", ТОВ "Аптека низьких цін ДО", ТОВ "Аптека №1 Трансфарм", ТОВ "Благодия", ТОВ "Лекфарм", ТОВ "Аптека АНЦ", ТОВ "Аптека НЦ", ТОВ "Рецепти життя", ТОВ "Цитрус-фарм", ТОВ "Альго-Фарм".

Що стосується постачальників або виробників масок, за якими порушено справу, то мова йде про ТОВ "Фірма "Технокомплекс", ТОВ "Калина медична виробнича компанія", ТОВ "Стиролоптфармторг", ТОВ "ТД "Кампус котон клаб", ТОВ "Вік-А", СП "Оптіма-Фарм, ЛТД".

"У разі встановлення фактів порушення законодавства про захист економічної конкуренції органами Антимонопольного комітету можуть бути накладені штрафи в розмірі до 10% доходу компанії за попередній рік", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня. Пізніше уряд продовжив карантин до 24 квітня і на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.

Читайте також: