Ілюстрація REUTERS

Основний кредитор України Міжнародний валютний фонд у цілому підтримує проект пенсійної реформи, запропонований урядом, наразі узгоджуються 2-3 технічні моменти, що стосуються роботи Пенсійного фонду.

Читайте такожПенсійна реформа скасовує особливі умови виходу на пенсію для держслужбовців, крім військових

Про це повідомив журналістам міністр соціальної політики Андрій Рева після засідання уряду в четвер.

Відео дня

«Міжнародний валютний фонд абсолютно нормально сприймає наші домовленості (щодо пенсійної реформи - УНІАН)... Місія МВФ буде тут ще 10 днів. Щоб ви розуміли, ми ведемо діалог не зі стратегічних питань, їх вже давним-давно закрито, а з деяких деталей, які не впливають на пенсійну реформу. Там два-три питання залишилися суто технічного характеру. Навіть якщо ми з ним не домовимося - це не вплине на саму реформу», - сказав міністр.

За словами Реви, Фонд також не виступає проти «осучаснення» пенсій, яке передбачає їх підвищення для більшості пенсіонерів вже з 1 жовтня.

Як повідомляв УНІАН, пенсійна реформа, розроблена урядом, передбачає поетапне збільшення трудового стажу для виходу на пенсію з 25 до 35 років.

Уряд України в рамках пенсійної реформи планує з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій, яке торкнеться, за попередніми розрахунками, 5,6 млн українців, а також скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Урядовий варіант пенсійної реформи не передбачає підвищення пенсійного віку, а пропонує інші інструменти для побудови справедливої і бездефіцитної пенсійної системи.

Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років – до 65 років. У той же час, люди з відсутнім страховим стажем зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Всі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Якщо б докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за перший рік треба було б сплатити 16 896 грн.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років та запроваджує єдину формулу розрахунку розміру пенсій, яка прив'язує його до обсягу внесків у Пенсійний фонд протягом життя.

Раніше в МВФ заявляли, що Україна не може відкладати проведення масштабної пенсійної реформи, що включає підвищення ефективного пенсійного віку.