фото: УНІАН

Урядовий проект пенсійної реформи потребує суттєвого доопрацювання, заявив журналістам віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в Києві.

"Півтора тижні тому була публічна презентація пенсійної реформи. Очевидно, що сьогодні ми всі бачимо, ні для кого не секрет, що до цього варіанту пенсійної реформи є дуже багато зауважень, в тому числі у міністрів, народних депутатів, експертів, фахівців. Я вважаю, що проект пенсійної реформи має бути суттєво доопрацьований", - сказав міністр.

Читайте такожМВФ допоможе Україні реформувати пенсійну систему

Відео дня

Розенко зазначив, що обговорення пенсійної реформи має бути залучено широке коло експертів, зокрема, представників роботодавців та профспілок, які ще не бачили варіанту пенсійної реформи.

На думку віце-прем'єра, пенсійна реформа повинна передбачати не тільки зміна солідарної системи, але і запровадження накопичувальної.

"Я хотів би побачити майбутнє пенсійної системи, тому що, на мій погляд, законсервувати солідарну систему і навести там порядок - цього замало", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України затвердив законопроект про пенсійну реформу й направив його на розгляд Національної ради реформ при президентові України.

Уряд України в рамках пенсійної реформи планує з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій, яке торкнеться, за попередніми розрахунками, 5,6 мільйона українців на суму від 200 до 1000 гривень, а також скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років – до 65 років. У той же час, люди з відсутнім страховим стажем зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Всі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Якщо б докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за перший рік треба було б сплатити 16 896 гривень.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років та запроваджує єдину формулу розрахунку розміру пенсій, яка прив'язує його до обсягу внесків у Пенсійний фонд протягом життя.

Раніше в МВФ заявляли, що Україна не може відкладати проведення масштабної пенсійної реформи, що включає підвищення ефективного пенсійного віку.