Рада підтримала проект держбюджету в першому читанні / фото УНІАН, Максим Поліщук

Сьогодні Верховна Рада підтримала в першому читанні проект держбюджету на 2022 рік. За словами голови підкомітету з питань видатків бюджетного комітету Ради Лесі Забуранної, цьому передувало більше місяця кропіткої роботи.

Про це нардеп повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Всього Комітетом було розглянуто 3284 пропозиції народних депутатів до підготовленого Урядом проєкту Держбюджету-2022. З них враховано або частково враховано 20%. Дуже хотілося б врахувати максимальну кількість правок, але значна кількість з них від опозиційних фракцій не були збалансовані", - написала Забуранна і додала, що особисто подала 148 пропозицій. Вони стосувалися медичної, освітньої та соціальних сфер.

Відео дня

Зокрема, депутат запропонувала збільшити зарплати медпрацівникам, видатки на розвиток закладів фахової передвищої та вищої освіти, витрати на бюджетну програму щодо щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни тощо.

Під час голосування депутати підтримали наступні важливі пропозиції:

  • виділення 1 млрд грн на реалізацію програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки;
  • надання субвенції обсягом 1,5 млрд грн на придбання обладнання для шкільних їдалень (харчоблоків);
  • щодо видатків Держбюджету-2022 на заходи щодо боротьби з коронавірусом під час навчання в школах;
  • збільшення видатків за бюджетною програмою "Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти", в рамках якої в закладах освіти проводяться ремонтні роботи, розбудовується мережа гуртожитків, покращуються умови для навчання.

"Зараз проєкт Державного бюджету на наступний рік повертається в Кабінет міністрів для доопрацювання до другого читання. Очікуємо, що це займе два тижні. Особисто мені хотілось би побачити в оновленому до другого читання проєкті більше уваги медицині, соціальним стандартам та розвитку стратегічної промисловості", - наголосила Леся Забуранна.