Спрощена процедура стосується ділянок с/г за межами населених пунктів / В.о. Голови Держгеокадастру Сергій Завадський, фото надане прес-службою Держгеокадастру

З 25 липня автоматизовано витяги з технічної документації з нормативної грошової оцінки (НГО) земель, повідомляють у Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру. Це запроваджено Постановою КМУ №753 (чинна з 06.07.2022) і стосується земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Формувати витяги тепер можна в електронній формі без участі працівників Держгеокадастру, що значно спрощує та прискорює процедуру отримання по всій Україні.

За словами в.о. голови Держгеокадастру Сергія Завадського, плата за землю — важливе джерело доходів місцевих бюджетів нарівні з ПДФО та єдиним податком.

"Отримувати ці кошти сьогодні надзвичайно важливо для громад, особливо для тих, які розташовані в зоні бойових дій: від роботи місцевих органів влади та їхніх комунальних служб буквально залежать життя і здоров’я людей", — пояснює очільник Держгеокадастру.

Відео дня

У новій формі витягу з НГО його дійсність підтверджується QR-кодом, а замовити витяг можна за посиланням https://e.land.gov.ua/services. На сьогодні цим сервісом скористалися вже 50 508 разів. Із них 623 витяги замовлено в Харківській області, 376 — у Херсонській та 256 — в Запорізькій, чиї території потерпають від постійних обстрілів агресора.

Крім того, завдяки Закону України № 2145­-IX (чинний з 07.04.2022) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" укладено строком на один рік 3 023 договорів оренди 6 227 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 38 815,83 гектара. Розмір орендної плати не перевищує 8% від НГО земельної ділянки, що визначається від середньої НГО в області.