З 21 жовтня Національний банк дозволив українцям купувати долари за офіційним курсом 36,6 гривень. Тобто громадяни мають можливість придбати валюту значно вигідніше тієї ціни, яку пропонують обмінники і, до того ж, немає обмежень на суму покупки. Але ця, на перший погляд, приваблива пропозиція поки не користується великою популярністю ні серед самих комерційних банків, ні громадян. У чому причина?

Справа в тому, що для того, щоб скористатися послугою, треба виконати дві обов’язкові умови. По-перше, придбана валюта не видається на руки, а відразу розміщується на строковий депозит терміном, як мінімум, на шість місяців без права дострокового розірвання договору. Проте є можливість навпаки за бажанням збільшити цей термін.

Поки в центробанку не бачать можливості відпустити гривню у вільне плавання

Відео дня

По-друге, після завершення терміну депозиту валюта автоматично конвертується в гривню також за офіційним курсом, який буде встановлений на той момент. У цьому і полягає основний ризик цієї пропозиції, оскільки майже неможливо точно спрогнозувати офіційний курс долара у середньостроковій перспективі.

Якщо до початку повномасштабного вторгнення російської дикої орди на нашу землю курс був близький до готівкового в обмінниках, то зараз є фіксованим і зміниться лише тоді, коли відповідне рішення ухвалить правління Нацбанку. Поки таке відбувалося лише один раз, коли в середині липня регулятор вирішив ослабити гривню одразу на 25 відсотків – з 29,25 до 36,6 гривень за долар.

Поки в центробанку не бачать ні можливості відпустити гривню у вільне плавання, ні необхідності переглядати поточний офіційний курс. Однак в умовах продовження руйнівної війни ситуація може швидко змінюватися.

Уряд порахував держбюджет на 2023 році, базуючись на середньорічному курсі 42,2 гривень за долар

Навіть попри те, що за останні декілька тижнів валюта помітно подешевшала (в більшості обмінників зараз можна придбати готівковий долар за курсом 39,80 гривень), громадяни та бізнес все одно мають песимістичні очікування щодо вартості гривні у наступному році. Згідно з результатами останнього опитування Нацбанком, більшість наших підприємців вважають, що середній курс наступного року буде становити близько 41,93 гривень за долар.

При цьому уряд порахував держбюджет на 2023 році, базуючись на середньорічному курсі 42,2 гривень за долар. Більше того, наприкінці наступного року, згідно з урядовим макропрогнозом, вартість долара може наблизитися до позначки в 50 гривень за долар. Звісно, це лише прогнозовані показники, які можуть і не стати реальністю. Однак ці дані в більшості випадків і формують очікування громадян.

Насправді все буде залежати від ситуації на фронті, балансу експорту та імпорту, обсягу фінансової допомоги західних партнерів та інших чинників. У тому числі, і від того, як швидко українська економіка пристосується до терористичних атак російського агресора на нашу енергетичну інфраструктуру.

Україна продовжить експортувати збіжжя залізничними, автомобільними шляхами та через річкові порти

За оцінками експертів, втрати від масштабних тривог, що тривають робочий день, обраховуються щонайменше у 7,5 млрд гривень (200 млн доларів) щоденних збитків. Це, на жаль, послаблює нашу економічну спроможність та, відповідно, тисне на курс національної валюти.

Ще одним негативним фактором для курсу є те, що під великим питанням продовження експорту аграрної продукції через морські порти згідно з "зерновою угодою", адже російська сторона на минулому тижні в односторонньому порядку заявила про вихід з цієї ініціативи. Проте Туреччина разом з ООН мають наміри продовжити працювати у рамках угоди.

Безумовно, незважаючи на цей зухвалий вчинок окупантів, Україна продовжить експортувати збіжжя залізничними, автомобільними шляхами та через річкові порти і буде намагатися продовжити поставляти зерно через три морських порти. Але загострення ситуації говорить про можливість скорочення надходжень експортної виручки від агроекспорту.

Великий обсяг загроз та невизначеностей, у яких ми змушені жити, диктують необхідність максимально захищати власні заощадження від інфляційних та девальваційних ризиків, які, на жаль, неминучі у середньостроковій перспективі.

Однак не існує зараз такого інстурменту, який би дозволив повністю зберегти купівельну спроможність заощаджень з мінімальним ризиком. Саме тому необхідно аналізувати плюси та мінуси кожного та вибирати той, який є найблільш привабливим.

Той, хто не довіряє банківській системі, може йти купувати готівкову валюту в обмінниках за курсом, який зараз становить близько 40 гривень

Нова пропозиція від центробанку купити валюту за 36,6 гривень під депозит з обов’язковою конвертацією не дає можливості отримати готівкову валюту наприкінці терміну угоди, проте дозволяє купити зараз безготівковий долар за найбільш вигідним курсом та страхує від подальших можливих рішень Нацбанку здешевлювати офіційний курс гривні до долара у майбутньому.

Для тих, хто не хоче брати на себе ризики зміни офіційного валютного курсу у майбутньому, залишається можливість купити долари за безготівковим банківським курсом (близько 37,5-38 гривень за долар) під обов’язковий тримісячний депозит. Після терміну угоди вклад можна буде забрати готівковим доларом.

Є ще можливість покласти гривневий депозит у ті банки, які зацікавлені у нових грошах клієнтів. Такі представники ринку пропонують до 20 відсотків річних, що також частково допоможе зберегти купівельну спроможність заощаджень від інфляції та продовження девальвації. На майже аналогічних умовах можна придбати і військові облігації. Вони не лише дають можливість заробити до 18,5 річних, але і допомагають підтримати державний бюджет, з якого фінансується героїчна українська армія.

Той, хто не довіряє банківській системі, може йти купувати готівкову валюту в обмінниках за курсом, який зараз становить близько 40 гривень. Але також треба пам’ятати про ризики: адже зараз явно жалкують про своє рішення ті, хто в паніці декілька тижнів тому закупилися доларом по 43 гривні.

Немає серед перерахованих варіантів панацеї, однак ніхто не забороняє розділити заощадження на частини і спробувати скористатися усіма перерахованими варіантами. Як відомо, той, хто розкладає яйця в різні корзини, завжди залишається у більшому виграші ніж той, хто тримає все в одній.

Богдан Слуцький