Проект дозволить власникам будинків провести дрібний ремонт / Колаж УНІАН, фото УНІАН

В рамках нового проекту Світового банку понад 100 000 родин в Україні отримає допомогу на проведення термінового ремонту житла, пошкодженого внаслідок російського вторгнення. 

Як повідомила прес-служба організації, проект "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)" дозволить власникам будинків провести дрібний ремонт, наприклад, замінити розбиті вікна або відремонтувати пошкоджений дах. Кошти на ремонт також надаватимуться власникам осель у багатоквартирних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

Зазначається, що станом на лютий 2023 року загальна вартість завданої шкоди житловому сектору України, оцінювалася у понад 50 млрд доларів. Цей проект покликаний допомогти відремонтувати приблизно ті дві третини пошкоджених житлових будинків в країні, які вважаються придатними для ремонту.

Відео дня

"Це початкове фінансування на загальну суму 232 мільйони доларів США дозволить відшкодувати видатки на ремонт людям, чиї будинки зазнали часткового пошкодження, включаючи близько 98 тис. окремих будинків і 8 тис. домогосподарств у 160 багатоквартирних житлових будинках у п'яти регіонах. Бенефіціари отримають компенсацію за ремонти", - йдеться у повідомленні.

Фінансування проекту HOPE складається з позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку у розмірі 70 млн доларів, забезпеченої гарантією уряду Японії, та гранту у розмірі 162,5 млн доларів від багатостороннього донорського Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України. Згодом очікується додаткове фінансування до 800 мільйонів доларів від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків.

За оцінками, від вторгнення постраждало близько 1,4 млн житлових одиниць (7% від загального житлового фонду), в яких проживає 3,5 млн осіб. Майже 87% пошкодженого житла - це багатоквартирні будинки; чотири з п'яти пошкоджених будинків знаходяться в міських районах.

Відновлення пошкодженого житла в Україні

10 травня в Україні розпочала роботу програма "єВідновлення", в рамках якої громадяни можуть отримати компенсації в розмірі до 200 тис. гривень на проведення ремонтних робіт пошкодженого житла.

Станом на липень власники пошкодженого житла подали понад 25 тис. заяв на компенсацію. Понад 46% всіх заяв стосувалися виплати компенсації на ремонт приватних будинків, а більш ніж 53% - на ремонт квартир.

З 1 серпня стартував новий етап "єВідновлення" в "Дії" - українці можуть подати заяву на отримання компенсації за зруйноване майно - раніше українці могли подати заяву в "Дії" щодо ремонту саме пошкодженого майна.

Вас також можуть зацікавити новини: