Ілюстрація REUTERS

Економіка Німеччини скорочується найшвидшими темпами з початку глобальної фінансової кризи в перші три місяці цього року. ВВП країни зменшився на 2,2% у порівнянні з попереднім кварталом.

Як пише CNN, німецька агенція статистики пояснює це різким зменшенням споживання. Інвестиції в машинобудування й обладнання обвалилися. В цей час і в експорті, і в імпорті "спостерігається сильне скорочення" у порівнянні з попереднім четвертим кварталом.

Читайте такожМВФ підрахував, скільки золота накопичили країни світу: статистика

Відео дня

Більша картинка полягає в тому, що скорочення німецької економіки в першому кварталі 2020 року було другим за величиною з дня об’єднання ФРН і НДР в 1990 році. Переглянуті дані про ВВП доводять, що економіка Німеччини трохи скоротилася навіть в останні три місяці минулого року. Це означає, що найпотужніша країна єврозони тепер офіційно в рецесії. Таким чином, Німеччина приєдналася до Франції й Італії. Однак, перший квартал вона все ж закінчила трохи в кращому стані, ніж друга й третя економіки Європи. ВВП Франції впав на 5,8%, а Італії - на 4,7%.

Чому так сталося? Німеччина не запроваджувала жорстких заходів соціального дистанціювання аж до 22 березня. Однак, CNN пише, що найгірше ще попереду. Експерт Capital Economics Джек Аллен-Рейнолдс сказав, що очікує обвалу німецького ВВП на 10% у другому кварталі.

"Карантин ослаблять у травні і червні, але лише поступово. Німецьке відновлення буде стримуватися проблемами в інших частинах Європи", - сказав він.

Читайте такожНімеччина рятуватиме економіку рекордною сумою - схвалили антикризовий пакет на 750 мільярдів євро

Видання зауважує, що самого запуску заводів теж не вистачить, щоб врятувати економіку. Виробництво в Китаї вперше почало зростати з часів початку пандемії коронавірусу. Це хороші новини. Але це не означає, що друга економіка світу поверне собі повну силу найближчим часом. Варто не забувати: ВВП Китаю скоротився на 6,8% у першому кварталі у порівнянні з минулим роком. Хоч МВФ досі прогнозує зростання китайської економіки на 1,2% цього року, аналітики застерігають, що процес відновлення країни затягнеться. Проблема не втому, щоб запустити заводи. Пекін може досить легко й швидко повернути виробників й розробників у гру. Але викликом для нього буде заохотити споживачів витрачати більше.

Роздрібна торгівля в Китаї скоротилася на 7,5% в квітні у порівнянні з минулим роком. Про це свідчать дані, опубліковані сьогодні. Це означає, що фінанси домогосподарств в країні в скрутному стані. Безробіття знову почало зростати, хоча в березні цей процес став трохи м'якшим.

Читайте такожNew York Times: ЄС прямує до найгіршого обвалу економіки в історії через COVID-19

Що це говорить іншим країнам? Відновлення економіки Китаю триває вже більше місяця. Навіть в Ухані, який став епіцентром пандемії, карантин скасували 8 квітня. Це означає, що країнам, які досі не можуть приборкати коронавірус, доведеться витратити ще багато місяців, перш ніж їхні економіки почнуть відновлюватися. Деякі можуть навіть втратити рік.