Комерційні банки вже відпрацьовують можливість скорочення іпотечних ставок, зазначив експерт  / фото ua.depositphotos.com

За умов подальшого зниження облікової ставки на іпотечному ринку можливе здешевлення ставок за кредитами. Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі першої заступниці голови правління "Глобус Банку" Олени Дмітрієвої.

"За сприятливих економічних, політичних та воєнних умов уже в другому кварталі можна очікувати подальшу корекцію облікової ставки — з наявних 14,5% до 14-13%. Звісно, комерційні банки вже відпрацьовують можливість скорочення іпотечних ставок: залежно від терміну та розміру першого внеску вони можуть знизитися до 5-17% річних", — сказала Дмітрієва.

За її словами, таку ситуацію можна вважати позитивним сигналом для майбутніх покупців житла на первинному ринку, які вирішать скористатися як державною іпотекою, так і спільними з девелоперами іпотечними програмами.

Відео дня

Дмітрієва звернула увагу на те, що з початку року на первинному ринку найбільший попит на придбання житла в іпотеку (близько 70% від усіх угод) спостерігається на 1,2-кімнатні квартири площею від 45 м2 до 70 м2 загальною вартістю від 2 млн грн до 3 млн грн. При цьому у переважній більшості випадків угоди укладаються терміном до 20 років із початковим внеском у 30% від вартості оселі. 

Банкір зауважила, що для потенційних позичальників-покупців, окрім ціни та площі оселі, важливими є ще кілька якісних характеристик ЖК: 

  • безпечність проживання (локація, регіон і місто); 
  • наявність самодостатньої інфраструктури (рекреаційної, дитячої, соціально-побутової, спортивної тощо, наявність паркінгів); 
  • вдале розташування з огляду на транспортне сполучення; 
  • безпека проживання в самому ЖК (цілодобова охорона, закрита від сторонніх територія); 
  • наявність поблизу ЖК рекреаційних зон (наприклад, парків, лісів, озер).

"З початку року на первинному ринку поступово поновлюється тенденція якісної конкуренції ЖК, що є доброю ознакою "одужання" будівельного ринку, а відтак девелоперам доведеться концентрувати свої зусилля не лише на термінах будівництва, обсягах продажів, розширенні можливостей придбання, а ще й на створенні по-справжньому комфортного та сучасного житла", — зазначила фахівчиня. 

На її думку, основними факторами, що формуватимуть розвиток іпотечного кредитування у другому кварталі 2024 року, стануть ритмічність отримання та достатній обсяг макрофінансової допомоги, розвиток економіки й зокрема будівельної галузі та активний розвиток кредитних і депозитних банківських програм з посиленням конкуренції за клієнта.

Дмітрієва прогнозує, що з квітня по червень 2024 року на первинному ринку за програмою "єОселя" та спільними іпотечними програмами банків і девелоперів може бути укладено сумарно до 200-250 іпотечних угод на загальну суму до 500 млн грн. При цьому близько 80-85% іпотек буде видано в Києві, Київській області та деяких обласних центрах, переважно в західних областях.

Іпотека в Україні

Як писав УНІАН, у жовтні 2023 року комерційні банки знизили ставки іпотечного кредитування - вперше з початку широкомасштабного вторгнення, в середньому ставка знизилася відразу на 3%. 

На початку року була розширена програма пільгової іпотеки "єОселя". Відтепер за програмою пільгової іпотеки "єОселя" українці можуть купити не тільки квартири, а й приватні будинки, таунхауси і дуплекси. Для цього житлу має бути не більш ніж 3 роки. 

Вас також можуть зацікавити новини: