Національна валюта у 2021 році радувала українців відносною стабільністю з періодичними коливаннями під впливом об'єктивних факторів.

Українська економіка поступово відновлювалася після нищівного удару коронакризи 2020 року, пристосовуючись до нової реальності та нових видів карантинних обмежень. І курс нацвалюти упродовж року не демонстрував стрімкого знецінення.

Курс нацвалюти упродовж року не демонстрував стрімкого знецінення

Навіть у попередньому році, в пік нервозності та невизначеності, гривня вистояла, ослабнувши незначно – до 28 грн/дол. А у 2021 році не було таких гострих форс-мажорів, лише ситуативні коливання валютного курсу, і гривня змогла увійти до топ-10 валют країн, що розвиваються, за рівнем зміцнення до долара.

Починала цей рік українська валюта на позначці 28,4 грн/дол. за офіційним курсом, а закінчує на рівні близько 27,3 грн/дол., зміцнившись за 12 місяців майже на 4 відсотки. При цьому уряд закладав до бюджету на поточний рік досить песимістичний курс у 29,1 грн/дол., а реальна ситуація виявилася далекою від прогнозів.

Національний банк завжди повторює, що в Україні діє плаваючий курс, який залежить від ринкових умов, тому у регулятора немає наміру утримувати валютний курс на тому чи іншому рівні.

НБУ лише проводить валютні інтервенції, щоб згладити надмірні коливання – поповнюючи резерви в разі стрімкого зміцнення гривні або продаючи валюту при її сильному ослабленні.

Свідченням сильних позицій гривні у 2021 році стало значне переважання купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку в резерви: регулятор купив майже 3,7 млрд доларів, продавши всього 1,3 млрд.

При цьому основна маса продажу валюти припала на останні місяці, коли позиції гривні слабшали внаслідок тривожних новин про можливе військове вторгнення РФ, а також через складну ситуацію в енергетичному секторі. Підлила масла у вогонь і загальносвітова страшилка – ризики від появи нового штаму коронавірусу "Омікрон".

Нацвалюта повернулася до звичного коридору в 27-27, 5 грн/дол. і, схоже, далі не поспішає знецінюватися

Ці фактори стали основними у провокуванні ослаблення гривні під завісу року, що встигла зміцнитися в листопаді до максимуму у 26,06 грн/дол. Внаслідок цього нацвалюта повернулася до звичного коридору у 27-27,5 грн/дол. і, схоже, далі не поспішає знецінюватися.

Цілюще вплинуло на позиції гривні й отримання в кінці листопада довгоочікуваного траншу від Міжнародного валютного фонду в розмірі майже 700 млн доларів. Готовність МВФ продовжувати співпрацю підвищує надійність України в очах світової спільноти, зокрема, інвесторів, готових вкладатися в нашу країну.

Традиційно під Новий рік гривня послаблюється. Більшість організацій проводять розрахунки зі своїми співробітниками, виплачують премії та "тринадцяті зарплати", що призводить до збільшення грошової маси в українців, які активно витрачають їх на їжу до новорічного столу, подарунки та відпустки. Крім того, деякі люди переводять премії в заощадження, купуючи валюту.

При цьому пропозиція іноземної валюти на ринку також дещо збільшується, адже експортери збільшують продаж валютної виручки з метою сплати квартальних податків.

Зараз помітного просідання курсу не спостерігається, хоча експерти й пророкують тимчасове ослаблення нацвалюти

Зараз помітного просідання курсу не спостерігається, хоча експерти й пророкують тимчасове ослаблення національної валюти в перші тижні 2022 року через зниження ділової активності на свята. Однак це явище тимчасове і незабаром курс знову стабілізується.

Українців завжди хвилювало питання: чого очікувати від валютного курсу, адже багато наших співвітчизників звикли більше довіряти іноземній валюті та раптом що, бігти в обмінники.

Ситуація на початок прийдешнього року поки не віщує серйозних коливань. Уряд при розрахунках державного бюджету на 2022 рік заклав середньорічний курс на рівні 28,6 грн за долар, і багато економістів та банкірів погоджуються з таким прогнозом.

Гривня перенесла кризовий 2020 і 2021 роки без будь-яких колапсів. І за відсутності глобальних форс-мажорів неприємних валютних сюрпризів бути не повинно.

Ситуація на початок прийдешнього року поки не віщує серйозних коливань в курсі гривні

Звичайно, залишається можливість впливу вже існуючих негативних факторів. Ризик військової ескалації з боку агресивної путінської Росії ніколи не варто скидати з рахунків: у разі активізації військових дій інвестори почнуть виводити капітал з України, що неодмінно позначиться на курсі.

Також напруженою залишається ситуація в енергетичному секторі: світові ціни на вугілля і газ близькі до рекордних, і Україна змушена імпортувати енергоресурси за завищеними цінами, на що йде валюта.

Ну і, звичайно, впливу нових штамів коронавірусу на глобальну економіку ніхто не скасовував. Зараз умови диктує "Омікрон", змушуючи багато країн вводити суворі карантинні обмеження, це, своєю чергою, позначається на світовій економіці, частиною якої є й Україна.

Однак ніхто з експертів не дає і, за великим рахунком, не може дати чітких прогнозів щодо валютного курсу на найближчі місяці, розуміючи нестабільність ситуації у країні та у світі.

Можливо, не варто скрупульозно вивчати цифри в обмінниках: коливання курсу – річ уже звична і на добробут простих українців радикально не впливає. Ціни в магазинах і комунальні тарифи ростуть незалежно від щоденно мінливого валютного курсу, і краще позбавити себе від зайвого приводу нервувати. Адже ми на порозі свята.

Катерина Жирій