Ілюстрація REUTERS

У п'ятницю, 17 вересня, ф'ючерси на залізну руду на Даляньській товарній біржі в порівнянні з минулим тижнем обвалилися відразу на 16,5% – торги завершилися на позначці $97,4/т (629 Китайських юанів).

Мінімальний показник торгів був зафіксований у четвер, 16 вересня, на рівні $103,86/т (670,5 Китайських юанів). Максимальний показник досягнутий у вівторок, 14 вересня, на позначці $110,13/т (711 китайських юанів).

Експерти причиною називають падіння цін на сировину, викликане уповільненням зростання ринку нерухомості в Китаї через посилення держполітики в сфері нерухомості – Компартія Китаю посилила нагляд за сировинними ринками, намагаючись забезпечити захист споживачів від зростання цін.

Відео дня

Kallanish зазначає, що зростання ринку нерухомості в Китаї, як основного споживача сталі, продовжує сповільнюватися. Іншим фактором є наближення крайнього терміну виплати за облігаціями компанії з нерухомості Evergrande, яке викликає додаткове занепокоєння серед учасників ринку, оскільки компанія раніше заявила про відсутність коштів для погашення облігацій.

"Очікується, що тенденція скорочення запасів руди в китайських портах, яка спостерігалася на попередньому тижні, не збережеться через постачання з Австралії та Бразилії. Разом з тим, урядові обмеження виробництва сталі в Китаї означають можливе подальше зниження цін на залізну руду, незважаючи на очікуване сезонне відновлення попиту на сталь", – пише GMK Center.

Нагадаємо, що Пекін має намір скоротити викиди СО2 в сталеливарній промисловості, щоб досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року. Очікується, що виробництво сталі буде обмеженим до 2022 року напередодні Олімпійських ігор і зимових Паралімпійських ігор. 

Китай – найбільший імпортер залізної руди в світі. За даними 2020 року країна наростила імпорт сировини в порівнянні з попереднім роком – на 9,5%, до 1,17 млрд тонн.