Кабмін хоче "пустити з молотка" держбанки для скорочення частки держави в секторі / фото УНІАН

Оновлені принципи стратегічного реформування державних банків, які Кабінет міністрів затвердив на своєму засіданні 2 вересня, передбачають скорочення частки держави в банківському секторі з 60% до рівня нижче 25% до 2025 року, для чого планується провести часткову або повну приватизацію всіх чотирьох державних банків.

Читайте такожУряд визначили спеціалізацію шкірного Із держбанків

Про це сказано в тексті документа, який оприлюднено на сайті Міністерства фінансів.

Відео дня

"Вихід з капіталу банків держава планує здійснити, навіть якщо це принесе лише часткове повернення вже внесених інвестицій. Держава також утримається від стратегічних ініціатив, які могли б привести до довгострокового збільшення частки держави в фінансовому секторі, включаючи створення нових державних банків або спільних з державою інститутів, які могли б збільшити витрати держави", - сказано в тексті документа.

Очікування держави від приватизації

Вказується, що держава очікує, що банки державного сектора почнуть переговори з фінансовими радниками для визначення дорожньої карти та стратегії продажу державних часток до грудня 2021 року.

Приватизація "Укргазбанку"

Також зазначається, що Міжнародна фінансова корпорація Світового банку схвалила надання "Укргазбанку" позики, який буде конвертований в додатковий капітал.

Приватизація "Ощадбанку"

Що стосується "Ощадбанку", то щодо нього створюються всі необхідні передумови для забезпечення вступу міжнародних фінансових організацій в капітал банку до кінця 2020 року.

"Ці умови включають кілька факторів: позбавлення державних гарантій вкладів "Ощадбанку" й приєднання до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (жовтень 2020 року). Очікується, що участь МФО в капіталі "Ощадбанку" призведе до мажоритарної або повної приватизації банку до кінця 2025 року", - сказано в документі.

Приватизація "Приватбанку"

Щодо "ПриватБанку" держава ставить перед собою мету вийти з капіталу банку.

Приватизація "Укрексімбанку"

Для "Укрексімбанку" держава "прагне знайти міноритарного інвестора на 5-річному горизонті з потенційною приватизацією в довгостроковій перспективі".

Що цьому передувало

  • 2 вересня Кабінет міністрів затвердив запропонований Міністерством фінансів варіант стратегії реформування державного банківського сектора.