Законопроект № 4364 підтриманий 241 народним депутатом / фото УНІАН Кузьмін Олександр

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про платіжні послуги, метою якого є врегулювання платіжного ринку в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, законопроект № 4364 підтримав 241 народний депутат при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожБезготівкова економіка. Яких змін чекати на платіжному ринку

Відео дня

У тексті законопроекту зазначено, що він визначає загальний порядок виконання платіжних операцій в Україні, встановлює виключний перелік платіжних послуг, порядок їх надання, умови авторизації та перелік категорій постачальників платіжних послуг, визначає загальні принципи функціонування платіжних систем в Україні, загальні принципи випуску та використання електронних грошей і цифрових грошей НБУ в Україні й таке інше.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, загальні принципи функціонування платіжних систем і систем розрахунків в Україні зараз визначає Закон України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", який був прийнятий ще у 2001 році, а останні істотні зміни були внесені в нього у 2012 році. За цей час ринок платіжних послуг як в Україні, так і в усьому світі, зазнав значних технічних інновацій, які супроводжувалися появою нових видів послуг на ринку.

"Метою прийняття законопроекту є зміна підходів до правового регулювання платіжного ринку, розширення кола постачальників платіжних послуг і впорядкування їх діяльності на платіжному ринку, встановлення правил надання платіжних послуг в Україні, встановлення вимог до постачальників платіжних послуг, посилення захисту прав споживачів цих послуг, підвищення безпеки та ефективності надання платіжних послуг, сприяння інноваціям та приведення законодавства України у відповідність із законодавством ЄС", - сказано в пояснювальній записці.

Законопроект про платіжні послуги

У листопаді 2020 року група народних депутатів зареєструвала законопроект про платіжні послуги, який здатний істотно осучаснити регулювання діяльності українського ринку платежів і переказу коштів.

За даними НБУ, прийняття цього законопроекту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувавши правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з Європейським. Крім того, це сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить основу для подальшого його розвитку.