Користувачі електронних грошей будуть більш захищеними / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та Європейського Союзу у сфері здійснення фінансового моніторингу.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Читайте такожРинок електронних грошей в Україні зріс більш ніж удвічі (інфографіка)

Відео дня

Що зміниться

"Тепер використання електронних грошей буде прозорим, а користувачі електронних грошей - поінформованими та захищеними", - цитує прес-служба заступника голови Нацбанку Олексія Шабана.

Перевірка та ідентифікація користувачів

Зазначається, що серед найважливіших ключових змін, передбачених новими правилами регулювання, зокрема, міститься необхідність ідентифікації користувачів електронних грошей. Банки повинні будуть здійснювати заходи щодо належної перевірки користувачів електронних грошей, у тому числі їх ідентифікацію та верифікацію, як і при відкритті рахунків.

"Йдеться про клієнтів, які відкривають електронні гаманці, щоб здійснювати різні операції: купувати товари, платити за послуги тощо. Крім того, перекази з використанням електронних грошей мають супроводжуватися інформацією про платника та одержувача», - сказано в повідомленні.

Коли перевірка не потрібна

При цьому регулятор визначив умови, при яких належна перевірка користувачів не потрібна. Зокрема, якщо ініціюється операція з електронними грошима, здійснювана з використанням заздалегідь оплаченої картки, а також здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця, який відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції.

Ліміти для операцій

Крім того, згідно з оновленими правилами, передбачена установка нових лімітів для операцій з електронними грошима. Так, для ідентифікованих і верифікованих користувачів електронних гаманців Нацбанк скасовує обмеження, встановлені раніше за сумами електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки та перекази. На поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400 тис.грн, на непоповнюваному – 5 тис. грн.

Вимоги до банків-емітентів

Крім іншого, НБУ посилив вимоги до банків-емітентів електронних грошей з контролю за діяльністю комерційних агентів.

"Як і раніше емітентом електронних грошей в Україні може бути тільки банк. Разом з тим небанківські фінансові установи та інші комерційні компанії можуть бути агентами та надавати послуги з розповсюдження електронних грошей, з поповнення електронних гаманців і здійснення розрахунків», - сказано в повідомленні.

Комерційні агенти

Комерційні агенти відтепер зобов'язані відкривати у банку-емітенті окремий поточний рахунок для здійснення агентської діяльності, повинні використовувати готівку, отриману у клієнта, виключно для внесення на окремий поточний рахунок, повинні підтверджувати кожну операцію з прийому готівки касовим документом і не можуть передавати свої повноваження за агентським договором іншим суб'єктам господарювання та фізичним особам.

«Разом з тим Національний банк передбачив для банків комфортний перехідний період. У них буде шість місяців для того, щоб розробити та подати регулятору зміни до Правил використання електронних грошей, і привести свою діяльність у відповідність до вимог нового регулювання», - зазначили в НБУ.

Хронологія подій

10 липня 2019 року Національний банк України повідомив про початок масштабної роботи з фундаментального оновлення системи законодавчого регулювання українського ринку платежів та переказу коштів.

Національний банк України з 1 вересня 2020 року змінив правила обігу банків з кредитним лімітом на картах клієнтів. Зокрема, банки мають вказувати окремо гроші клієнта та окремо суму кредитного ліміту, а також заздалегідь повідомляти клієнта про встановлення, зменшення або збільшення кредитного ліміту.