Глава НБУ заявив про захист незалежності Нацбанку / фото kirillshevchenko.com

Голова Національного банку України Кирило Шевченко запевнив послів країн "Великої сімки" (G7) у захисті незалежності Центробанку України.

Читайте такожКолекції коштовних годинників та елітних авто: журналісти розповіли про статки очільників Нацбанку (відео)

Про це глава НБУ написавши на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Посли країн" Великої сімки "(G7) в Україні заявили, що наша країна"повинна продемонструвати політичну волю для захисту незалежності Національного банку". Я дуже поважаю погляди та застереження поважних послів, й має запевнити всіх вас, що незалежності НБУ нічого не загрожує", - написав Шевченко.

Незалежність монетарної політики НБУ

Він зазначив, що в НБУ чітко усвідомлюють основи цієї незалежності й той довгий шлях, за який центробанк отримав рівновіддаленість від усіх гілок влади для прийняття професійних зважених рішень у монетарній і макропруденційній політиках.

"Сьогодні нам ніхто не може диктувати, який встановлювати курс гривні або облікову ставку. Сьогодні підконтрольність НБУ кому завгодно просто неможлива. Всі важливі рішення приймаються колегіально після всебічного обговорення їх впливу як на банківську систему зокрема, так і економіку в цілому", - написав Шевченко.

Оцінка прозорості банківської системи

Голова НБУ підкреслив, що проводяться регулярні зустрічі керівного складу Нацбанку з представниками інших державних органів на засіданнях Ради фінансової стабільності для підтримки конструктивного діалогу.

"Також маю заспокоїти всіх, хто сумнівається в послідовності зобов'язань, які раніше взяв на себе Національний банк. Ви не побачите розвороту в політиці НБУ на 180 градусів. Досягнення прозорої банківської системи повинні бути оцінені об'єктивно. Але ми повинні розуміти, що зараз перед банківською системою стоять нові виклики", - зазначив глава НБУ.

Перспективи кредитування економіки

За його словами, майже заморожене кредитування економіки має бути відновлено. Шевченко підкреслив, що з початку року темпи кредитування бізнесу в цілому невтішні, проте ситуація почала змінюватися в позитивну сторону: протягом липня-серпня корпоративне кредитування зросло на 0,1% в гривні та 2,2% в іноземній валюті.

Згідно з повідомленням, Верховна Рада вже прийняла пакет документів щодо захисту прав кредиторів, а президент України схвалив ряд державних програм для підтримки населення і підприємців кредитами за низькою ефективною ставкою.

"Отже, Національний банк був і залишається технократичним інститутом. Ми покликані забезпечувати фінансову і цінову стабільність, а також сприяти економічному розвитку. Це - наш мандат, він незмінний. Як і незмінно наше прагнення до збереження послідовності політики центробанку", - резюмував Шевченко.

Що цьому передувало

  • Раніше глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що українські банки за останні три місяці значно знизили кредитні ставки для бізнесу.
  • Національний банк України, згідно з основними принципами грошово-кредитної політики на 2021 рік, поставив перед собою амбітне завдання - оживити банківське кредитування і сприяти здешевленню фінансових ресурсів для розвитку реального сектора економіки.