Наприкінці квітня цього року президент Володимир Зеленський розблокував велику приватизацію в Україні / фото УНІАН Володимир Гонтар

На травень-червень в Україні заплановано проведення понад 100 аукціонів з продажу держмайна в рамках великої та малої приватизації.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Читайте такожЗеленський підписав закон про розблокування великої приватизації

Відео дня

"На травень-червень заплановано понад 100 аукціонів по всій країні", - написав він.

Тимошенко нагадав, що наприкінці квітня цього року президент Володимир Зеленський розблокував велику приватизацію в Україні.

"Це без перебільшення історична подія. Вона, по-перше, дасть нове життя збитковому майну, по-друге, приверне мільярдні інвестиції. Час перетворювати збитковий баласт на прибуток для українського бюджету", - додав заступник голови ОП.

Також Тимошенко повідомив, що приватизація відтепер є окремою темою селекторних нарад в Офісі президента.

"Ключове в нашій спільній роботі - щоб велика і мала приватизація в Україні проходила прозоро. Вперше в історії України на це є політична воля. Процес вже незворотній", - написав Тимошенко.

Він нагадав, що у 2020 році ФДМ планував отримати від приватизації 400 млн грн. Попри карантин, реальний дохід був у кілька разів більшим - 2,5 млрд грн.

Тимошенко переконаний, що велика і мала приватизація у 2021 році відкриває шлях до ще більш масштабних інвестицій.

При цьому, за його словами, конкуренція зростає. У квітні 2020 року середня кількість учасників на торгах становила 3,67, у квітні 2021 року – вже 4,57.

Велика приватизація в Україні: що необхідно знати

  • 30 березня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • Раніше в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зазначали, що прийняття закону дозволить здійснити ряд підготовчих заходів (таких як проведення аукціонів) перед безпосереднім продажем об'єктів великої приватизації.
  • Також в Мінекономіки підкреслили, що розблокування приватизації великих державних підприємств дозволить збільшити надходження до державного бюджету до 12 млрд грн, а також залучити великий обсяг інвестицій.
  • Після оголошення в березні 2020 року карантину для протидії поширенню коронавірусу в Україні був припинений процес підготовки до продажу об'єктів великої приватизації. Раніше планувалося проведення п'яти або шести подібних аукціонів у 2020 році, але жоден в кінцевому підсумку так і не відбувся.
  • 29 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про розблокування великої приватизації.
  • Державний бюджет на 2021 рік передбачає залучення 12 млрд грн від приватизації, причому левову частку повинні скласти надходження від великої приватизації.