Фото umcc.com.ua

Ціна АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" при приватизації може перевищити 5 млрд грн, а кінцева вартість буде визначена на аукціоні 31 серпня. Таким чином робити переоцінку стартової ціни немає потреби, оскільки вона буде суттєво перевищена. 

Про це на власній сторінці у соцмережі Facebook написав колишній в.о. міністра економіки України Павло Кухта.

"Стартова ціна взагалі не має жодного значення, якщо в аукціоні приймають участь кілька конкуруючих покупців. Інвестори запропонують стільки, скільки компанія насправді коштує - це добре відомо з економічної теорії аукціонів. Чи це буде 3,7 млрд, чи 5 млрд, чи ще більше - скоро дізнаємось, до аукціону ОГХК лишилось два тижні", - резюмував Кухта.

Відео дня

При цьому, на думку екс-чиновника, штучні скандали навколо ОГХК покликані зірвати приватизацію об'єкта. Зокрема це стосується закликів щодо переоцінки стартової вартості компанії. 

"Раніше лунали випади, що на аукціон прийдуть неправильні інвестори, або ж комусь не подобався сам факт продажу держкомпанії. Тепер вже взагалі звучать заклики скасувати аукціон, бо нібито стартову ціну компанії потрібно перерахувати.

Це означає витратити ще кілька місяців на переоцінку підприємства, погодження документів, затвердження в Кабміні, обрання нової дати аукціону та інші бюрократичні процедури. З високою ймовірністю, після їх проходження, конкурсу вже може і не бути.

Мантрами про погану ціну вже зривали приватизацію раніше, причому з максимально поганими для країни результатами. Відомий Одеський припортовий завод колись в 2009 майже приватизували за $500 млн. У 2016 його вже ніхто не хотів купувати навіть за $200 млн. А сам завод перетворився на напівзбанкрутіле підприємство", - нагадує Павло Кухта.

Нагадаємо, аукціон з приватизації АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" відбудеться 31 серпня 2021 року. Стартова ціна об'єкта складає 3,7 млрд гривень. Початково вона мала становити 2,1 млрд грн, але у ході підготовки до приватизації оцінка підприємства зросла через покращення фінансових показників та збільшення запасів сировини.