Як отримати виплати від ЄСПЛ / фото ua.depositphotos.com

Громадяни України, які постраждали від російської агресії, можуть отримати виплати від ЄСПЛ у розмірі від 5000 до 30000 євро. Для цього потрібно подати заяву на сайті організації. Термін обробки заяви становить до одного року.

Виплати українцям від ЄСПЛ: хто має право на компенсацію

Право на компенсацію мають люди, які через російську агресію зіткнулися з вбивствами близьких, пораненнями або тортурами, незаконними затриманнями або руйнуванням майна. Вибиті вікна в машині або квартирі також є приводом для звернення до суду.

Якщо від війни постраждав родич, то можна подати заяву замість нього, якщо потерпілий не може подати її самостійно.

Відео дня

Як подати заяву на отримання виплат

Для отримання виплат потрібно подати заяву до Європейського суду з прав людини протягом чотирьох місяців з моменту, коли ви постраждали від російської агресії, проте не пізніше 16 січня 2023 року.

  • Заповніть форму на сайті організації.
  • Завантажте документ на комп'ютер, роздрукуйте, покладіть в конверт і наклейте на нього адресу ЄСПЛ (він сформується автоматично при заповненні заяви на сайті).
  • Надішліть заяву за вказаною адресою в одному з відділень Укрпошти (для відправника послуга безкоштовна).

Якщо у вас виникли технічні проблеми при оформленні заяви (наприклад, не приходить код на телефон) - зверніться до підтримки сайту ЄСПЛ: espl.techsprt@gmail.com

Якщо у вас є додаткові питання на тему компенсацій, ви можете звернутися до відділення Української Гельсінської спілки з прав людини у вашому місті. Для цього:

  • перейдіть по посиланню;
  • натисніть "Приймальні" - "Перегляд відділення";
  • виберіть потрібне місто і отримайте контакти для зв'язку.

Вас також можуть зацікавити новини: