Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Закон про ухилення від декларування майна членами сім'ї чиновників, який пообіцяв ветувати президент України Володимир Зеленський, парламент може розглянути наприкінці червня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський у коментарі журналістам.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, що зміниться після ухвалення законопроекту про олігархів

Відео дня

Він нагадав, що 3 червня був прийнятий закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення, Кримінальний кодекс України про удосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (реєстраційний номер 4651).

При розгляді були внесені дві поправки, які призвели до протиріч між нормами цього закону і які розкритикував Зеленський.

Монастирський підтвердив, що ці підтримані поправки дозволяють переписати чиновнику на близьких родичів майно і пізніше пояснити, що він не знав про те, що у них таке майно є, тому і не записав у декларації.

Він зазначив, що цією нормою можуть скористатися багато чиновників, які будь-яке майно, яке вони не записали в декларації, а яке було, зокрема, у їхніх дружин, пояснювали тим, що воно не задеклароване, оскільки їм дружина про це не повідомила.

За словами депутата, в результаті це дозволяло б чиновникам уникнути кримінальної відповідальності.

Монастирський нагадав, що президент обіцяє ветувати цей закон, і парламент повинен повернутися до нього найближчим часом.

За оптимістичним сценарієм, вважає Монастирський, це може статися на наступному пленарному тижні, який відбудеться з 14 по 18 червня, але все ж більш реалістично, що законопроект з вето президента парламент розгляне вже в кінці червня.

Відповідальність за брехню в деклараціях

  • 3 червня Верховна Рада прийняла закон про кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Згідно із законом, позбавлення волі на строк до 2 років загрожує тим, хто умисно не подав декларацію, або якщо дані в декларації особи відрізняються від реальних на суму понад 4,5 млн грн.
  • Крім того, депутати змінили підходи до декларування активів, які є у володінні членів сім'ї декларанта. Це дозволить декларантам не вказувати в деклараціях рухоме і нерухоме майно, яким володіють або користуються їхні родичі, якщо член сім'ї не надає інформацію про нього. За такі дії декларанти не будуть покарані. Зараз же такі активи підлягають обов'язковому декларуванню в частині тих відомостей, які відомі або повинні бути відомі суб'єкту декларування.
  • Президент Зеленський заявив, що не допустить зміни підходів до декларування та послаблення кримінальної відповідальності, а тому накладе вето на цей закон.
  • Крім того, НАЗК звернулося до Зеленського із закликом накласти вето на цей закон.