Уряд хоче скасувати обов'язковий друк законів в «Урядовому кур'єрі» / фото president.gov.ua

У разі скасування обов'язкової публікації законів і підзаконних нормативно-правових актів у друкованих виданнях документи публікуватимуться з накладеним електронно-цифровим підписом.

Читайте такожВ Україні скасують трудові книжки та запустять їх електронні аналоги: як це працюватиме

Про це міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив на сторінці в соціальній мережі Facebook.

Відео дня

«Публікація актів буде не просто на веб-сторінці, як текст на якомусь новинному виданні. Буде опубліковано документ з накладеним електронно-цифровим підписом (ЕЦП) та із зазначенням часу», - сказано в повідомленні.

Міністр Кабміну додав, що вчорашній законопроект, яким уряд хоче скасувати обов'язкову публікацію законів у друкованих виданнях, викликав хвилювання в українців щодо того, що це може уможливити заднім числом підміняти тексти актів.

«По-перше, ЕЦП дає гарантію, що цей документ неможливо змінити. Якщо хоча б одна буква змінюється - це легко побачити. По-друге, всі бачать час накладання ЕЦП на файл. Цей час синхронізується з центральними серверами АЦСК. Тобто варіант, коли текст змінюється і потім на нього накладається новий ЕЦП, теж неможливий», - додав він.

Дубілет зазначив, що підробити ЕЦП практично неможливо, а «якби в Україні можна було маніпулювати ЕЦП, країна мала б набагато більші проблеми».

Він також сказав, що паперові версії нормативно-правових актів як і раніше розсилатимуться в ключові архіви.

«Ну й, врешті, для тих, хто все-таки вірить у старий добрий папір. Кожен акт, коли приймається згідно із законом, розсилається в паперовому вигляді в усі ключові архіви. Тобто навіть якщо станеться якийсь апокаліпсис або підміна, папір зможе прийти на допомогу», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України ініціює скасування обов'язкового друкування законів і підзаконних нормативних актів у друкованих урядових виданнях «Урядовий кур'єр» і «Голос України».

У Кабміні зазначають, що це рішення обґрунтоване тим, що на друкування і розповсюдження газети держава недоцільно витрачає фінансові, матеріальні та людські ресурси, тоді як вся інформація про закони і підзаконні нормативні акти все одно дублюється на офіційних сайтах органів виконавчої влади.