Високий рівень німецької освіти дозволяє отримати престижний диплом і знайти роботу в Україні чи закордоном. Немало випускників лишається в Німеччині на ПМП, однак шлях до цього доволі тернистий. Чому слід обрати медичний ВНЗ саме в цій країні, як вступити і в скільки це обійдеться? Про все за порядком.

Плюси медичної освіти в Німеччині

Насамперед, в цій країні високий рівень технологій, включно з галуззю медицини. Це означає, що під час практики і навчання студент зможе отримати сучасні знання й навички. Система освіти така, що можна паралельно з навчанням працювати і частково покривати свої витрати. Водночас із цим відбувається підвищення рівня німецької мови, особливо якщо це мова навчання.

Найголовніший плюс – за навчання можна не платити, якщо вступити до державного ВНЗ. Однак слід робити внески за семестри, від 100 до 400 євро. Можна зекономити гроші й відправитись подорожувати цією та сусідньою країнами. Крім того, багато університетів мають програми обміну, одна з таких – Еразмус. Це можливість стажуватися за кордоном, паралельно здійснюючи навчання.

Відео дня

Умови вступу – підводні камені

Після завершення української середньої освіти не вийде одразу вступити до медичного німецького університету. Це зумовлено різницею в програмах освіти, ми трохи «відстаємо» від наших сусідів і маємо ще рік їх наздоганяти. Тут є два варіанти. Перший – вступити до українського медичного вишу, провчитися рік і вступити до Німеччини на перший курс. Другий варіант – довчитися в німецькому коледжі (штудіенколег) рік і по завершенню вступити до обраного закладу.

Структура освіти й популярні ВНЗ

Шлях до отримання звання дипломованого спеціаліста триває 6 років. Вони діляться на такі етапи:

1.     Доклінічний (2 роки). Тут навчаються природничим, медичним та гуманітарним наукам, першій медичній допомозі й догляду за хворими. Необхідно пройти практику і скласти іспит (Staatsexamen).

2.     Клінічний (3 роки). Тут студенти проходять дисципліни загальної патології, вивчають методи лікарняного і лабораторного обстеження, здобувають знання із мікробіології, гінекології, фармакології. У фіналі також необхідно скласти іспит.

3.     Річна практика і останній держіспит.

Під час навчання студенти мають доступ до наукових лабораторій, можуть обирати місце і напрямок практики, брати участь в конференціях і т.д. Студентське культурне життя також насичене, адже німці – активна спортивна нація, яка любить розваги, пікніки, туризм.

Популярні медуніверситети Німеччини: Університетська клініка Шлезвіг-Гольштейн, Рейнсько-Вестфальський технічний університет, Тюбінгенський університет, Мюнхенський університет і т.д. Як видно, ВНЗ не особливо базуються навколо великих міст, політика децентралізації в цій країні радує.

Як вступити?

Як вже говорилося, треба висока оцінка із іспиту на знання мови. Рівень читання, говоріння, слухання і письма має бути не нижче В2. Треба пройти іспит TestDaf чи DSH. Перший час студенту буде непросто справлятися із усіма домашніми завдання, особливо із написанням творів. Можна скористатися сервісом aussieessaywriter.com.au, це якісне розв’язання проблеми.

Під час підготовки до вступу (рік німецької школи або українського університету) слід отримувати гарні оцінки. Конкурс до медуніверситетів високий, і право на навчання отримують абітурієнти з найвищими оцінками і високим рівнем знання мови. Головне – вчасно почати підготовку і не відступати від наміченої цілі.