Вірус COVID-19 не просто зайняв майже весь інфопростір світу, він змінив уклад життя людства. Деякі країни зачинили свої кордони, оголошений надзвичайний стан. Постраждало багато галузей сфери обслуговування (туризм, ресторанна і готельна справа), а декому вдається заробляти більше (онлайн-бізнес). Тисячі людей залишилися без роботи і можливості змінити свій фінансовий стан. Відбулася ще більша активізація на ринку онлайн-послуг, це стосується насамперед IT-спеціалістів, дизайнерів, копірайтерів і т.д. Чи вплине це на тенденції вищої освіти? Аналіз статистики запитів на онлайн-роботу, дистанційне навчання і курси показує, що це дуже ймовірно.

Які тенденції?

Мережею вже давно гуляють жарти, що зараз найпотрібніші – це кур’єри та програмісти. Перші, бо ресторани і кафе працюють на доставку, другі – бо це і так найпопулярніша високооплачувана онлайн-робота. Саме IT-спеціалісти завжди готові до зміни місця й графіку, можна працювати з будь-якої точки планети. Однак ця галузь потребує активного і непростого навчання, вкладення сил і грошей, а також часу «на розкачку» себе як спеціаліста.

Відео дня

Чому IT-сфера є і буде однією з найстабільніших, особливо в умовах карантину? Більшість бізнесів перейшли до онлайн-формату і потребують посилених дій, аби старі клієнти від них не відмовилися, і нові знайшлися. Для цього потрібно, просто кажучи, створити сайт, наповнити його, просувати і рекламувати. Ось тут ми дійшли до моменту, коли онлайн-професії можна розширити, вийшовши за межі стандартного розуміння «айтішник».

Ким хочуть стати абітурієнти 2020?

Можна сказати, що тенденції освіти і так рухаються в сторону онлайн-професій. Зараз темпи зростання попиту збільшилися, тому треба створити пропозицію. Скоріше всього, вступники цього року враховують цей факт. Звісно, нема прогнозу, що такі «офлайн-напрямки» як педагогіка, медицина, інженерія та інші постраждають. Однак тривожне становище може вплинути на майбутніх студентів. Вони бачать, як їхні батьки і родичі лишилися без заробітку і вимушені перечікувати кризу. В той час, як інші люди адаптуються і навіть знаходять нові джерела прибутків. На основі цього, а також вже закріплених світових тенденцій можна скласти такий список можливих популярних напрямків вищої освіти 2020:

1. IT-спеціальності, які вимагають знання англійської мови, посидючості, уважності, вміння аналізувати процеси. Серед найпопулярніших професій: програміст, системний архітектор, розробник ПЗ, web-інженер, системний інженер, системний адміністратор.

2. Системна аналітика. Сюди відносяться спеціалісти, які займаються аналізом даних певної сфери діяльності компанії. На основі цього вони створюють прогнози і рекомендації з розвитку галузі. Ця сфера дуже близька до IT, вимагає тих самих професійних рис і нині дуже популярна.

3. Креативний дизайн. Візуалізація стилю, логотипу, брендування потрібні кожному бізнесу. Ті ж самі програмісти співпрацюють з дизайнерами під час створення сайтів, тому висококласний спеціаліст може перейти в цю галузь і віддалено заробляти гарні гроші.

4. Створення, розміщення і просування контенту. Йдеться про текстовий контент, який є основним джерелом інформації й допомагає розвивати будь-який бізнес. Стане більше копірайтерів, редакторів, контент-менеджерів, СЕО, СММ, піарників і т.д. Тут треба вміти писати багато текстів, із цим може допомогти ресурс royalessays.co.uk.

5. Онлайн-бізнес. Пандемія показала, що виживає той, хто може швидко перейти в режим онлайн і там продовжувати продавати свої товари і послуги. Сюди відносяться менеджери, бізнес-акаунтери і т.д.

Не можна сказати, що карантин кардинально змінив тенденції освіти, він скоріше пришвидшив розвиток подій в цій сфері. Тут важливо знайти баланс між популярною і улюбленою діяльністю.