Кількість шахрайських угод за участю непрофесійних рієлторів становить не більше 0,4% / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Випадки шахрайства на вторинному ринку нерухомості України станом на 2021 рік складають 1,5-2% від загальної кількості угод, при цьому кількість шахрайських угод за участю непрофесійних рієлторів становить не більше 0,4%.

Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта на XXV міжнародній конференції "Ринок нерухомості: передова практика".

Читайте такожВ Україні можуть ввести ПДВ на продаж новобуд

Відео дня

За його словами, шахрайство на ринку нерухомості є постійним явищем і для того, щоб цього уникнути, слід більш ретельно поставитися до вибору об'єкта нерухомості із залученням професійного фахівця.

"Зазвичай шахраї працюють без рієлтора. Професійний фахівець з нерухомості завжди знає, на що саме звернути увагу, відчує ситуацію на етапі проведення переговорів", - сказав він.

Найпоширеніші шахрайські схеми на вторинному ринку нерухомості:

  • занадто низька вартість об'єкта нерухомості;
  • угоди щодо підробленої довіреності;
  • підробка паспортів власників житла;
  • підроблені судові рішення про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна та інше.

"Дуже часто шахраї у своїх схемах використовують підставних осіб, які проживають далеко за межами регіону, де знаходиться нерухомість, наприклад, в невеликих населених пунктах і селах. Потім такого "продавця" знайти вкрай важко", - зазначив Піта.

Він також висловив думку, що активізація злочинів на ринку нерухомості часто пов'язана із загальним економічним становищем в країні.

"Будь-яка економічна або політична нестабільність завжди збільшує ризик вчинення злочинів на ринку нерухомості", - сказав Піта.

Крім цього, експерт спрогнозував, що до кінця 2021 кількість випадків шахрайства на вторинному ринку нерухомості навряд чи перевищить 1% від загального обсягу проведених операцій.

"В останні 5 років спостерігається динаміка зменшення кількості випадків шахрайства при продажу і здачі в оренду квартир. За цей час кількість злочинів зменшилася мінімум на 35-40%. Замість цього щороку на 15% збільшується кількість угод, проведених саме із залученням професійних рієлторів. У найближчі 2-3 роки дана тенденція збережеться", - резюмував Піта.

Попередні показники

У травні прес-служба Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України повідомила, що кількість угод на вторинному ринку нерухомості Києва в січні-квітні збільшилася на 5-7%.