false

На початку 2021 року український виробник лікарських засобів «Фармак» запустив на виробництві пілотний проект Lean ОРЕX–2025.

В основу лягла система Lean Manufacturing, яку для корпорації Toyota свого часу розробив відомий японський бізнесмен Тайічі Оно. Програма спрямована на максимальну оптимізацію виробничих процесів та постійний розвиток.

Як уточнили в прес-службі «Фармак», перші результати аналізу показали, що з початком використання програми ефективність обладнання на виробництві підвищилася від 10% до 16% на різних ділянках.

Відео дня

Зокрема, скоротився час переналагодження обладнання з 8% до 33%, а також запущено низку проектів з автоматизації робіт, спрямованих на оптимізацію чисельності персоналу та підвищення продуктивності праці. За рахунок їхньої реалізації було вивільнено 853 години/рік виробничого часу.

В рамках програми Lean ОРЕX–2025 були визначені пріоритетні завдання: 

  • зменшення собівартості продукції;
  • поліпшення якості процесів;
  • розвиток і залученість персоналу в постійні поліпшення;
  • підвищення рівня операційної зрілості виробництва.

Після успішної реалізації пілотного проекту Lean компанія вводить цю концепцію на всьому виробництві і в логістиці.

Кожен співробітник може внести в банк ідей пропозицію щодо поліпшення робочих процесів, спрямовану на економію або поліпшення сировинних, енергетичних, фінансових ресурсів тощо.

false

«Прагнення до постійних змін та впровадження безперервних інноваційних рішень – підходи, які допомагають нам залишатися лідерами національного фармацевтичного ринку, нарощувати присутність компанії в Україні та за кордоном», – підкреслив Володимир Костюк, виконавчий директор компанії «Фармак».

Довідка про Lean

Автором концепції максимальної оптимізації виробничих процесів вважають відомого японського бізнесмена Тайічі Оно, який розробив дану систему для корпорації Toyota. Згодом цей підхід до менеджменту довів свою ефективність у багатьох світових компаніях і отримав назву Lean Production, або «ощадливе виробництво». Серед базових принципів, які допомагають реалізувати систему, – мінімізація будь-якої діяльності, що споживає ресурси, але не створює цінності. На даному шляху автоматизація процесів – це лише одна з багатьох складових. Не менш важлива залученість кожного із співробітників в постійне і безперервне поліпшення.

Довідка про компанію

«Фармак» – лідер фармацевтичного ринку України. У продуктовому портфелі компанії більше 220 складнокомпонентних сучасних лікарських засобів. Серед основних напрямків – ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні, протизастудні та інші препарати.

Компанія щорічно реінвестує в розвиток до 90% прибутку. В цілому з 1995 року було інвестовано в модернізацію виробництва понад 310 млн доларів США. Щорічні інвестиції в наукові дослідження і розробки становлять приблизно 15 млн доларів США. Виробничі потужності, дослідницька база, лабораторно-технічний комплекс підприємства мають міжнародну сертифікацію і відповідають високим вимогам Європейських стандартів GMP.

У 2020 році «Фармак» збільшив експортні поставки на 40%. Сьогодні продукція компанії представлена в більш ніж 30 країнах ЄС, Центральної та Південної Америки, СНД, Близького Сходу, Азії та ін.

«Фармак» входить в ТОП-25 найбільш інноваційних компаній, визнаний найбільшим платником податків серед фармвиробників України і кращим роботодавцем.