Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №3718 «Про основи молодіжної політики», яким передбачається надання молоді пільгових кредитів на здобуття вищої освіти.

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 265 народних депутатів України при необхідному мінімумі 226 голосів.

Законопроектом передбачено, що молоді громадяни можуть одержувати за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти у закладах професійного предвищої та вищої освіти незалежно від форми власності та сфери управління, що діють на території України, за різними формами отримання освіти.

Відео дня

Яка ставка

Молоді громадяни, які не мають дітей, сплачують кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3% річних від суми заборгованості по кредиту.

Молоді громадяни, які мають одну дитину, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом.

Молодим громадянам, які мають двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25%, а трьох і більше дітей - 50 відсотків суми зобов'язань за кредитом.

Порядок надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої освіти та їх пільгового погашення визначається Кабінетом міністрів України.

Відповідно до законопроекту, для учнів і студентів денної форми навчання, які навчаються в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічного), професійного предвищої, вищої освіти, гарантуються протягом року пільги на проїзд по території України залізничним, водним, автомобільним, міським (крім таксі) транспортом.

Порядок надання зазначених пільг визначається Кабміном. Водночас органи місцевого самоврядування можуть встановлювати порядок надання пільг на проїзд учнів і студентів у місцевому пасажирському транспорті та передбачати відповідні видатки з місцевих бюджетів.

Законопроектом закріплюється, що молода сім'я - це сім'я, вік членів якої не перевищує 35 років; молодіжна громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи у віці від 14 до 29 років; молодь - це громадяни України, іноземці та особи без громадянства віком від 14 до 29 років, які перебувають в Україні на законних підставах.

Молодіжний фонд

Також документом передбачено створення Українського молодіжного фонду, який є державною установою - юридичною особою публічного права, уповноваженим Кабінетом міністрів України на підтримку проектів у сфері молодіжної політики.

Наглядова рада Фонду формується у складі 8 осіб, з яких по одній людині визначають президент України та комітет Верховної Ради, до предмета відання якого належать питання молодіжної політики. Двох членів фонду визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію молодіжної політики, ще чотирьох - обирають з-поміж молодіжних і дитячих громадських об'єднань, органів студентського самоврядування, молодіжних рад на конкурсній основі.

Джерелами формування коштів Фонду названі кошти державного бюджету; добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі нерезидентів України; добровільні внески урядів, агентств і установ іноземних держав, міжнародних фінансових та інших організацій, в тому числі у формі цільових грантів; інші джерела, не заборонені законодавством України.

Фонд забезпечує незалежний і прозорий окремий облік таких внесків і допомоги відповідно до законодавства України. Строк повноважень наглядової ради Фонду становить три роки.

Молодіжна рада

Також законопроектом передбачено створення консультативно-дорадчого органу - Молодіжної ради, який може утворюватися при представницьких і виконавчих органах Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністраціях, органах місцевого самоврядування з метою залучення молоді до формування та реалізації молодіжної політики на регіональному і місцевому рівнях.

Молодіжна рада, зокрема, здійснює підготовку і вносить пропозиції, висновки, рекомендації по розв'язанню питань молоді, обов'язкових до розгляду органом, при якому він створений; розглядає проекти нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію молодіжної політики, інших актів, що прямо чи опосередковано зачіпають інтереси молоді, здійснює моніторинг і оцінку ефективності реалізації молодіжної політики; здійснює громадську експертизу фінансування заходів молодіжної політики.

Також законопроектом визначаються організаційні та правові основи діяльності молодіжних і дитячих громадських об'єднань.

Молодіжне кредитування

У лютому 2020 року Кабінет міністрів прийняв постанову, щодо реформування механізму отримання соціального житла в Україні. Як зазначили в Мінсоцполітики, чию ініціативу було підтримано урядом, нововведення полегшить дозвіл давно перезрілу житлової проблеми нашої країни - відтепер стати на соціальний квартирний облік і надалі покращити житлове становище стане легше.