На реєстрацію до парламенту подано законопроект про нульову ставку ПДВ на продукти харчування

До Верховної Ради на реєстрацію подано раніше анонсований депутатами групи "Партія "За майбутнє" законопроект про встановлення нульової ставки ПДВ на вироблені в Україні продукти харчування. У проекті документа автори також пропонують знизити до 7% ПДВ на постачання житлово-комунальних послуг, адже зростання цін на газ та інші енергоносії останнім часом суттєво збільшило собівартість виробництва.

Як зазначає сайт партії "ЗА МАЙБУТНЄ", серед ініціаторів змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника – голова партії, народний депутат Ігор Палиця, співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський та член комітету Сергій Лабазюк.

Проектом пропонується запровадити тимчасове – до 1 січня 2023 року – оподаткування ПДВ за нульовою ставкою операцій із постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України. Також ініціатори пропонують зменшити до 7% ставку ПДВ на послуги з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Відео дня

На переконання авторів проекту, його ухвалення викликане часом та є вкрай необхідним. Адже нульову ставку ПДВ на продукти планує запровадити з 1 липня Євросоюз, у сусідній Польщі така ставка вже діє з 1 лютого.

"Уже влітку українська продукція може коштувати значно дорожче, ніж європейська. Бо вся Європа знижує податки, щоб підтримати бізнес і громадян, а в Україні тільки "закручують гайки". З 1 липня Європейський Союз запроваджує нульову ставку податку на додану вартість (ПДВ) на м’ясо, рибу, молоко, овочі, фрукти, зернові, борошно, хліб, олію та ін. Українські виробники просто не витримають конкуренції та будуть вимушені закритися або піти "в тінь", – зазначає голова партії "ЗА МАЙБУТНЄ" Ігор Палиця.

Аби український товаровиробник міг конкурувати з європейським навіть на внутрішньому ринку, Україні слід привести наше законодавство у відповідність до європейського, тобто теж запровадити аналогічні ставки ПДВ. В іншому випадку український виробник буде неконкурентоспроможним, що загрожує закриттям підприємств, безробіттям та соціальними вибухами.

Ухвалення проекту забезпечить українців доступом до якісних продуктів вітчизняного виробництва за прийнятною ціною. А також сприятиме підтримці споживачів житлово-комунальних послуг в умовах пандемії та значного здорожчання енергоресурсів.

"Депутатська група "Партія "За майбутнє" неодноразово наголошувала на необхідності перегляду податкової реформи та зменшення фіскального навантаження на бізнес. Ми переконані, що в умовах рекордних цін на продукти та енергоносії держава повинна комплексно підтримувати бізнес і громадян", – підкреслює Ігор Палиця.