Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти / Фото tsn.ua

Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежності України аудит Верховної Ради.

Як повідомила прес-служба з посиланням на голову Рахункової палати Валерія Пацкана, звіт про результати аудиту був затверджений на засіданні відомства.

Читайте такожЗа результатами аудитів Рахункової палати відкрито 17 кримінальних проваджень

Відео дня

«Це перший аудит в історії - Верховна Рада не перевірялася жодного разу за часи незалежності нашої держави. Ми охопили 7 років - 2013-2019 роки, щоб не було упередженості. Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти і як проводилося управління державним майном Апаратом Верховної Ради», - наводяться в повідомленні слова Пацкана.

Він зазначив, що аудит проводили 5 членів Рахункової палати, і в умовах коронавірусу проводити аудит було надзвичайно важко.

«Недоліки, порушення і правові прогалини, звичайно, є, і на них Апарату Верховної Ради потрібно буде звернути увагу. І ми вже побачили готовність оперативно їх усувати", - цитує прес-служба главу відомства.

Результати аудиту

Згідно з результатами аудиту, за 2013-2019 роки Апаратом Верховної Ради України, Управлінням справами Апарату Верховної Ради, а також підприємствами, установами та організаціями їх сфери управління було використано 7,7 млрд грн коштів державного бюджету та майже 114 млн грн коштів місцевих бюджетів.

Зазначається, що основна частина коштів, використаних за ці 7 років, пішла на здійснення законотворчої діяльності парламенту (51%), обслуговування та організаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення парламенту (44%), фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу, висвітлення діяльності парламенту через ЗМІ, розвиток електронного урядування (5%).

Водночас Апарат Верховної Ради не повною мірою забезпечив продуктивне, результативне та економне використання бюджетних коштів, а також прийняття законних та своєчасних управлінських рішень при управлінні коштами бюджету та державним майном.

Аудитори відзначають, що у 2014-2017 роках кошториси Верховної Ради України не затверджувалися, а на 2013 і 2019 роки були затверджені з порушенням термінів. Звіти про виконання кошторисів Верховної Ради України не розглядалися парламентом.

Згідно з повідомленням прес-служби, через відсутність своєчасного ініціювання перерозподілу бюджетних асигнувань на кінець 2013-2019 років не використано понад 475 млн грн.

«В управлінні справами Апарату Верховної Ради України, а також на підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях станом на 1 січня 2020 року налічувалося нерухоме майно загальною залишковою вартістю понад 2,4 млрд грн та транспортні засоби - на 19,8 млн грн. Разом з тим, аудит встановив, що на 5,7% загальної площі земельних ділянок відсутні правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками», - сказано в повідомленні.

За підсумками аудиту Рахункова палата надала низку рекомендацій, зокрема, щодо удосконалення законодавства щодо управління держмайном, оплати праці в державному секторі, а також механізму здійснення виплат, передбачених народним депутатам України на оренду житла та найм готельного номера.

Стан виконання доходів

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан повідомив, що стан виконання доходів державного бюджету за 8 місяців поточного року у порівнянні з першим півріччям покращився, ситуація з витратами при цьому погіршилася.

1 жовтня 2020 року голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив про те, що за кошти спеціального фонду боротьби з COVID-19 не було придбано жодного апарату штучної вентиляції легенів.