Ілюстрація REUTERS

Група американських інвесторів розглядає можливість купівлі пакету акцій TikTok у китайської ByteDance на тлі можливої заборони сервісу на території США.

Про це повідомляє Finacial Times.

Читайте такожСША можуть внести до "чорного списку" материнську компанію TikTok

Відео дня

За даними джерел видання, інвестори на чолі з венчурними фірмами General Atlantic і Sequoia Capital ведуть переговори зі скарбницею США та іншими регуляторами щодо можливості дистанціювати TikTok від китайських власників.

З пропозиціями про можливу операцію для TikTok до китайської ByteDance зверталися також нью-йоркські приватні компанії та техкомпаній з Кремнієвої долини.

Ціна питання

Ціна яку інвестори готові запропонувати за TikTok залишається невідомою, відзначає видання. Попри те, що за підсумками минулого року ByteDance заробила $17 млрд і отримала чистого прибутку на $3 млрд, основний прибуток компанії приніс китайський близнюк TikTok — сервіс Douyin.

У TikTok повідомили, що не коментують чутки або спекуляції про можливу угоду.

«Відтоді, як два тижні тому публічно оголосили, що ми розглядаємо зміни в корпоративній структурі бізнесу TikTok, було висловлено безліч припущень від зовнішніх осіб, що не беруть участь у внутрішніх обговореннях компанії. Ми не коментуємо чутки або спекуляції», — заявили в компанії.

Також в TikTok заявили, що впевнені у довгостроковому успіху сервісу і пообіцяли повідомити про плани компанії, «коли у нас буде що оголосити».

Хронологія подій

  • 1 липня 2020 року через конфлікт на індійсько-китайському кордоні Нью-Делі вирішив заборонити TikTok, а разом з ним ще 58 китайських додатків.
  • Напруга між Китаєм і Індією досягла свого піку після інциденту, що стався в червні 2020 року на кордоні між двома країнами, в результаті якого загинули 20 індійських солдатів. Проте безпосередньо уряд не пов'язує цей інцидент із забороною китайських додатків.
  • 7 липня 2020 року держсекретар США Майк Помпео сказав, що США розглядають можливість введення заборони на додатки китайських соцмереж, включаючи TikTok.
  • 11 липня 2020 року американський технологічний гігант «Amazon» попросив своїх співробітників видалити з усіх пристроїв китайський додаток «TikTok».
  • Американські законодавці висловили побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбують китайські закони, які зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • 17 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що США розглядають можливість внесення Byte Dance (материнську компанію TikTok) до "чорного списку" (Entity List) Міністерства торгівлі.