Антон Тарасюк розповів про успіхи Mantis Analytics у боротьбі з російською дезінформацією / скріншот

Росія використовує дезінформацію як елемент своєї агресії, в Україні створено кластер інформаційної стійкості та протидії розповсюдженню неправдивої інформації, і, зокрема, до цієї важливої справи добровільно долучилася компанія Mantis Analytics.

Співзасновник та директор з експертизи з Mantis Analytics Антон Тарасюк розповів про особливості роботи компанії та її успіхи в ефірі "Сніданку з 1+1". "Mantis Analytics - це платформа на основі штучного інтелекту, яка здійснює прослуховування інформаційного простору в режимі реального часу. Наш фокус - управління фізичними та інформаційними ризиками", - зазначив він і додав, що вона народилася як волонтерська ініціатива після початку повномасштабної війни з боку РФ.

"Початковою метою було допомогти уряду України з інструментами штучного інтелекту для боротьби з російською дезінформацією. Ми продовжуємо цю роботу і сьогодні", - додав Тарасюк.

Співзасновник Mantis Analytics зазначив, що для виявлення дезінформації відомості збирають з різних джерел, у тому числі з соцмереж, а потім аналізують.

"Ми зосереджені на аналізі інформаційного поля. Надаємо інструменти, які за допомогою штучного інтелекту допомагають швидко реагувати тим, кого залучено до стратегічних комунікацій, менеджменту ризиків та схожих сфер. Наша компанія не займається протидією безпосередньо. Але ми надаємо все, щоб ця протидія, якою займаються відповідні професіонали, була ефективною", - сказав співзасновник компанії.

Тарасюк розповів про останню успішно виявлену ворожу кампанію з дезінформації.

"Є багато кейсів, про які ми можемо розповісти, але я можу дати лише один останній приклад. Про дезінформаційну кампанію, яка поширювалася через російський інформаційний простір. Ця кампанія спиралася на сфальсифіковані цитати, які були приписані Сергію Волинському ("Волина"), відомому українському морпіху (став відомим завдяки участі у захисті "Азовсталі" у Маріуполі, а після виходу з підприємства перебував у Туреччині - Ред.). Інформація, на якій ґрунтувалися ці цитати, начебто надійшла з інтерв'ю з турецькою газетою. Пізніше все це було спростовано журналістом, якому російська пропаганда приписала це інтерв'ю", - поділився він.

В "інтерв'ю" були підроблені заяви про нібито високопоставлених представників американських військових сил, які "знаходилися" на "Азовсталі".

"Ці заяви є відомим пропагандистським наративом... Завдяки нашій АІ-системі (AI - штучний інтелект - Ред.), ми були одними з перших, хто помітив початок розповсюдження цього наративу. Ми відразу зв'язалися з нашими партнерами та повідомили їх у межах нашого щоденного звітування про ворожі інформаційні кампанії. Це дозволило відреагувати дуже швидко, та стримати розповсюдження шкідливої та хибної інформації. Пізніше, незалежні журналісти ретельно перевірили факти і спростували хибні твердження", - підкреслив Тарасюк.

Нагадаємо, в Україні для виявлення російської дезінформації та боротьби з нею розроблено стратегію інформаційної безпеки країни до 2025 року та план дій до неї. Кабмін створив Кластер інформаційної стійкості та протидії дезінформації.