4G-зв'язок працює на 23 станціях столичного метро / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Мобільні оператори "Київстар", компанія "ВФ Україна", що працює під брендом Vodafone, та lifecell запустили 4G-зв'язок на 23 станціях київського метро, під'єднавши таким чином всі станції столичного метрополітену, окрім станції "Теремки".

Про це йдеться в спільному прес-релізі компаній, розісланому прес-службою компанії "Київстар".

Читайте також4G з'явився ще на семи станціях столичної підземки

Відео дня

"Київстар","Vodafone Україна" та lifecell запустили 4G відразу на 23 станціях київського метро. З 28 жовтня швидкісний мобільний інтернет трьох операторів працює на 45 з 46 підземних станцій київського метро і в тунелях між ними, покриваючи таким чином майже всю "підземку", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що запуск 4G на "Теремках" заплановано на грудень.

Згідно з прес-релізом, зараз близько 300 тис.абонентів трьох операторів щодня користуються 4G-інтернетом в метро.

За даними операторів, середня швидкість 4G в метро перевищує 40 Мб/с.

Гендиректор "Київстару" Олександр Комаров повідомив, що компанії випередили графік розгортання 4G більш ніж на місяць.

"Ми випередили графік запуску більш ніж на місяць завдяки спільним зусиллям. Це відмінний результат!",- цитуються його слова в прес-релізі.

Що таке 4G

Як повідомляє Wikipedia, 4G (англ. 4th Generation) - це стандарт четвертого покоління мобільного радіозв'язку. 4G відрізняється швидкістю передачі даних, яка перевищує показники 3G у 200-500 разів, мережі четвертого покоління не використовують канал для передачі голосу, а працюють тільки з цифровими даними, телефонія переходить у формат VoIP, очікується, що в майбутньому це може привести до відмирання класичного коммутирування каналів зв'язку на користь чистої інтернет-телефонії.

Хронологія подій

  • У березні 2020 року Київрада затвердила механізми для запуску швидкісного інтернету в метро - правила співпраці комунальних підприємств і установ з операторами мобільного зв'язку. Цим рішенням Київрада дозволила мобільним операторам запускати 4G на всіх станціях і тунелях метро, а інтернет-провайдерам - розвивати свої мережі в столиці.
  • З 5 березня "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell почали надавати послуги 4G зв'язку на станції метро "Академмістечко".
  • 3 липня швидкісний мобільний інтернет 4G почав працювати на станціях "Житомирська", "Святошин", "Героїв Дніпра", "Мінська", "Оболонь", "Сирець", "Дорогожичі" та "Лук'янівська".
  • 17 серпня метрополітен повідомив, що ще 6 станцій метро працюють з 4G-інтернетом: "Університет", "Театральна", "Контрактова площа", "Поштова площа", "Майдан Незалежності", "Золоті ворота".
  • Наприкінці серпня оператори запустили 4G ще на 7 станціях київського метро і в тунелях між ними: "Хрещатик", "Площа Льва Толстого", "Олімпійська", "Палац Україна", "Палац спорту", "Кловська" та "Печерська".