Закони розширюють можливості регіонів щодо використання коштів територіальних фондів на дороги

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" щодо впровадження середньострокового планування розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування".

Читайте такожКабмін хоче почати масштабні дорожнє будівництво з 1 березня 2020 року

Про це повідомила прес-служба президента.

Відео дня

"Документ скасовує узгодження з комітетом Верховної Ради з питань бюджету переліків об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг", - йдеться в повідомленні.

Згідно із законом, Кабінет міністрів України затверджує Державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на відповідний період з переліком доріг, на яких заплановані роботи з будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту, із зазначенням обсягів та джерел фінансування таких шляхів в розрізі балансоутримувачів.

"Перелік об'єктів будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг, складений відповідно до цієї програми, що затверджується Кабінетом міністрів щорічно", - йдеться в повідомленні.

Також документ передбачає надання субвенції з державного бюджету України місцевим бюджетам на фінансування, в тому числі, проектно-вишукувальних, науково-дослідних робіт, функціонування інформаційно-аналітичних систем, паспортизації технічного нагляду, обстеження стану доріг, зокрема, на залучення інженера-консультанта.

Також глава держави підписав закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового планування розвитку та утримання автомобільних доріг".

"Цей документ запроваджує в Бюджетний кодекс поняття середньострокового зобов'язання за типовими договорами на будівництво, реконструкцію, ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що ці закони запроваджують нові підходи до середньострокового планування будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного і місцевого значення, які розширюють можливості регіонів щодо використання коштів територіальних дорожніх фондів та субвенції з державного бюджету.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада Верховна Рада України прийняла у другому читанні закон про запровадження середньострокового планування розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування.