УЗ хоче купити дизпального майже на 5 мільярдів / фото УНІАН

На участь у конкурсі на закупівлю 200 тис. тонн дизельного пального за рамковою угодою для потреб залізничної галузі України на поточний рік подали заявки 12 компаній.

Читайте такожПошук нового керівника "Укрзалізниці" коштуватиме понад 800 тисяч гривень

Як повідомили в прес-службі акціонерної компанії «Укрзалізниця», документи на конкурс подали «Алпен Трейд», «ОККО Контракт», «Альянс Енерго Трейд», «Анвітрейд», Торговий дім «Газтрім», Торговий дім «Сокар Україна», «Глуско Україна», «Оіл-Трейд 2018», «Торум», «Укргазвидобування », «Лівайн Торг», Південна паливно-експедиційна компанія.

Відео дня

Згідно з повідомленням, орієнтовна вартість зазначеної закупівлі становить понад 4,7 млрд грн, сума тендерного забезпечення - 10 млн грн, розмір мінімального кроку пониження ціни - 0,5%.

У прес-службі нагадали, що закупівля паливно-мастильних матеріалів є однією з основних статей витрат компанії.

Раніше «Укрзалізниця» організувала низку зустрічей із постачальниками нафтопродуктів для узгодження прозорих і логічних правил співробітництва та підготовки до укладення рамкової угоди, кількість заявок на яку свідчить про зростання довіри ринку до трансформаційних процесів у компанії.

«Незважаючи на позитивні зрушення, «Укрзалізниця» не виключає, що й надалі матимуть місце спроби недобросовісних постачальників гальмувати цей процес. Адже це рамкова угода вже один раз була заблокована невідомою компанією, яка не з'явилась на слухання власної скарги в АМКУ та згодом не подала заявку на участь у конкурсі. Однак ми впевнені в ефективності та прозорості цього механізму закупівлі дизпального та розраховуємо на підтримку регулятора», - цитує прес-служба директора із закупівель компанії Сергія Довгаленка.

За даними прес-служби, загальна потреба «Укрзалізниці» в закупівлі дизпального на 2020 рік, за попередніми розрахунками, сягає 350 тис. тонн.

«Також за окремими конкурсами планується придбати орієнтовно 4 млн літрів дизельного пального, бензин А-92 (3,8 млн літрів) і А-95 (3,6 млн літрів) за талонами», - додали в прес-службі.

Також повідомляється, що згідно із законодавством, закупівлі за рамковою угодою в електронній системі державних закупівель Prozorro можуть здійснюватися як самостійно замовниками, так і централізованою закупівельною організацією в інтересах інших замовників. При цьому вони мають укладатися виключно з декількома постачальниками (мінімум трьома), і з використанням виключно процедури відкритих торгів із публікацією англійською мовою.

Як повідомляв УНІАН, 29 січня 2020 року «Укрзалізниця», посилаючись на лист ДСНС і необхідність ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації на залізничному транспорті, оголосила переговорну процедуру закупівлі газу на 350 млн грн, при цьому постачальники газу не відключали газ для «Укрзалізниці», незважаючи на те, що залізниця перестала платити чинним постачальникам, фактично примушуючи їх відключити газ у відповідь.

Своєю чергою, учасники цієї закупівлі, серед яких «Центральний енергетичний контрагент», «Інвестсервіс» та «Екотехноінвест», подали скаргу до АМКУ, посилаючись на незаконність проведення компанією переговорної процедури, оскільки надзвичайної ситуації на залізничному транспорті не було.

На переговорній процедурі «Укрзалізниця», відхиливши низку дешевих пропозицій, віддала понад 80% підряду компанії «Укргазресурс», засновником якої є Андрій Кучков, який, за даними проекту «Наші гроші», є зятем колишнього міністра екології та власника відомої газовидобувної групи Burisma Миколи Злочевського.

21 лютого Антимонопольний комітет України зобов'язав «Укрзалізницю» скасувати торги із закупівлі газу за переговорною процедурою на 350 млн грн у зв'язку з порушенням законодавства.