У Закарпатті хочуть збудувати новий аеропорт / REUTERS

Міністерство інфраструктури планує будівництво нового аеропорту в Закарпатті.

Читайте такожЗеленський хоче побудувати аеропорти "в усіх важливих точках" України

Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на міністра інфраструктури Владислава Криклія, який перебуває у складі делегації президента України Володимира Зеленського з робочим візитом у Закарпатській області.

Відео дня

"Ми плануємо побудувати новий аеропорт в Закарпатті. Урядом вже затверджено обсяг фінансування в розмірі 30 мільйонів гривень на передпроектні та проектні роботи з будівництва нового аеродрому, і зараз ми визначаємося з оптимальним місцем розташування аеропорту", - цитує прес-служба Криклія.

Де візьмуть гроші на аеропорт

За його словами, реалізувати цей проект планується в рамках державно-приватного партнерства, де держава братиме на себе витрати на будівництво аеродрому, а приватний інвестор займатиметься зведенням терміналу.

"Орієнтовний обсяг інвестицій - 3-4 мільярди гривень. Все залежатиме від подальших розрахунків і місця, де буде знаходитися майбутній аеропорт", - повідомив глава Міністерства.

Аеропорт "Ужгород"

Також зазначається, що Міністерство інфраструктури продовжує активну роботу з відновлення повноцінного функціонування міжнародного аеропорту "Ужгород".

"На сьогодні поки це єдиний аеропорт на Закарпатті, який може з'єднати крайній західний регіон з іншими областями України та з закордоном. Але для розвитку галузі та Закарпатської області в цілому нам потрібен новий сучасний аеродром, який відповідатиме всім міжнародним стандартам", - зазначив Криклій.

Розвиток аеропорту "Ужгород"

За його словами, в силу географічних та інших територіальних особливостей аеропорту "Ужгород", який знаходиться практично на кордоні зі Словаччиною, виліт і захід на посадку літаків на аеродромі неможливий без використання Словацької території.

"Розвиток аеропорту "Ужгород" для забезпечення сучасних потреб авіакомпаній зараз вкрай ускладнений, оскільки подовження злітно-посадкової смуги через близькість до державного кордону неможливе. Також неможливо встановити радіотехнічні засоби посадки через щільну забудову міста і світлосигнальне обладнання, яке знаходиться на території Словаччини. Практично протягом всієї своєї діяльності аеродром повністю залежить від словацької сторони. Але для нас важливо відновити роботу цього аеропорту, поки на Закарпатті будуватиметься новий сучасний аеродром", - підкреслив Криклій.

Що цьому передувало

  • Вчора Україна і Словаччина підписали двосторонню міжурядову угоду, що передбачає відновлення повноцінного функціонування аеропорту "Ужгород".