Ілюстрація REUTERS

«Дно падіння» вантажоперевезень «Укрзалізницею» припало на травень — на 20%. Цієї миті воно становить близько 5%.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес - розповів в. о. голови правління «Укрзалізниці» Іван Юрик.

Читайте такожУЗ відкриває продажу квитків ще на п'ять поїздів

Відео дня

Вантажоперевезення

Він зазначив, що 80% доходів компанія отримує саме від вантажоперевезень.

На думку Юрика, ще рано говорити про те, чи пройшла «Укрзалізниця» кризовий період.

«Ще рано робити висновки. Ми зараз подивимося, як почнеться зерновий сезон», — сказав він.

Вантаж для виходу з кризи

В. о. голови правління УЗ назвав три типи вантажів, які, як очікує компанія, дадуть більші обсяги перевезень, ніж у 2019 році.

«Це залізна руда. Експорт у Китай залізної руди — це єдине, на чому ми трималися протягом кризи. Плюс пожвавлення транспортування всередині країни щебеню, тому що ведеться Велике будівництво доріг. І експорт зерна», — перерахував Юрик.

«Динаміка позитивна, але ситуація тендітна. Говорити, що ми впевнено виходимо з кризи, ще рано, проте зараз я набагато оптимістичніше налаштований, ніж був у травні», — додав він.

Хронологія подій

  • «Укрзалізниця» у квітні-травні 2020 року почала катастрофічно втрачати доходи від вантажних перевезень. Доходи від перевезень вантажів в травні впали на третину, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому навантаження в травні було вищим ніж місяцем раніше.
  • Раніше «Укрзалізниця» повідомила про плани введення чотириденного робочого дня для збереження робочих місць залізничників. На такий крок компанія змушена була піти через падіння доходів.
  • У червні 2020 року Наглядова рада "Укрзалізниці" відсторонила від виконання повноважень в.о. члена правління, відповідального за вантажні перевезення, Романа Веприцького.
  • 3 липня 2020 року Кабінет міністрів України вніс зміни до складу правління АТ «Укрзалізниця», призначивши Івана Синякова в. о. члена правління.
  • Втрати «Укрзалізниці» через карантин за підсумками першого кварталу склали 7 мільярдів гривень, за підсумками 2020 року вони можуть скласти близько 16 мільярдів гривень.