Чиновники забезпечували ділкам перемогу в тендерах / фото УНІАН

Служба безпеки України задокументувала масштабне розкрадання коштів акціонерного товариства "Укрзалізниця", що створювало загрозу стабільному функціонуванню залізничних перевезень.

Як повідомляє прес-служба СБУ, протягом 2018-2019 років комерсанти вступили в змову з деякими керівниками одного з департаментів і структурних підрозділів "Укрзалізниці".

Читайте такожRFERL: Звинувачений у крадіжці 2 мільярдів євро директор Wirecard ховається в Білорусі

Відео дня

Фальшиві тендери

"Чиновники забезпечували ділкам перемоги в тендерах, попри те, що "підрядники" не мали відповідних дозволів і сертифікатів на здійснення ремонту колісних пар для пасажирських вагонів. Вони також постачали запасні частини неналежної якості та невідомого походження, завезені контрабандним шляхом з РФ. Загальна сума контактів склала майже 200 млн гривень", - пояснили в СБУ.

При цьому, близько 50 млн грн були переведені в готівку і привласнені шляхом масштабних фальсифікацій обсягів виконаних робіт фігурантами виробництва з використанням фіктивних фірм.

За висновком фахівців, експлуатація на рухомому складі запасних частин, відновлених з порушенням технологічних процесів, могла створити реальні передумови до виникнення надзвичайних подій.

Обшуки

В рамках розпочатого кримінального провадження співробітники СБУ проводять у п'яти областях 27 обшуків в структурних підрозділах Укрзалізниці, виробничих і офісних приміщеннях і місцях проживання фігурантів.

В офісі компанії-постачальника, причетного до протиправного механізму, правоохоронці вилучили 65 тис. доларів, понад 2 млн грн, друку низки комерційних структур, залучених до фіктивних господарських операцій, у тому числі підроблену печатку національного перевізника.

"Зараз за всіма адресами проведення обшуків описується і вилучається фінансово-господарська документація, що підтверджує протиправний характер діяльності фігурантів. Зокрема, виявлені договори поставки, акти здачі-приймання робіт, реєстри податкових та видаткових накладних, рахунки для оплати, авізо, технічні паспорти, посадові інструкції, довіреності, сертифікати", - відзначили в прес-службі.

Триває досудове слідство у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 і ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Хронологія подій

21 липня 2020 року співробітники СБУ і Державної фіскальної служби проводили обшуки на ряді об'єктів "Укрзалізниці".

Обшуки на об'єктах акціонерного товариства "Укрзалізниця" проводилися в рамках досудового розслідування щодо можливого зловживання службовим становищем та ухилення від сплати податків. Як говориться в повідомленні на сайті "Укрзалізниці", здійснюється досудове розслідування щодо можливого зловживання службовим становищем та ухилення від сплати податків стосовно посадових осіб приватних компаній і "Укрзалізниці".

У компанії підкреслили, що сприяють СБУ і ГФС у проведенні слідчих дій і готові надати правоохоронцям всю необхідну інформацію.