Ілюстрація / REUTERS

У Європейській мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) заявляють, що вибори президента України у першому турі проведені прозоро і, переважно, відповідно до українського законодавства і міжнародних стандартів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у попередніх висновках ENEMO, представлених сьогодні на прес-конференції у Києві.

Читайте такожКраїни G7 схвалили висновки ОБСЄ про вибори президента України

Відео дня

Голова місії ENEMO Златко Вуйович сказав, що в ENEMO попередньо оцінюють, що вибори проводилися прозоро і, переважно, відповідно до законів України і міжнародних стандартів. Водночас, незначні загальні порушення та порушення у день виборів не вплинули на результати виборів, хоча порушення правил проведення передвиборчої агітації обмежувало чесну конкуренцію серед кандидатів.

ENEMO підкреслює, що виборчі реформи ще тривають, і що зацікавлені сторони та органи влади повинні приділяти більше уваги дотриманню правил справедливої агітації, фінансуванню кампаній та регулюванню роботи ЗМІ.

За словами експерта з питань виборів П'єра Петьє, спостерігачі ENEMO оцінили, що процедури підрахунку голосів були дотримані на 91,3% виборчих дільниць, а на 6,8% зафіксовано відхилення від процедури підрахунку голосів. Однак, спостерігачі підкреслили, що ці відхилення не вплинули на легітимність результатів.

В ENEMO зазначають, що Центральна виборча комісія діяла професійно та колегіально, її офіційні засідання були відкриті для уповноважених осіб.

Водночас ЦВК поставила під сумнів право зареєстрованих українських спостерігачів бути присутніми на робочих нарадах ЦВК. Спостерігачі наголошують, що на офіційних засіданнях відбувалося, зазвичай, формальне голосування, тоді як фактичні дебати та ухвалення рішень відбувалися під час підготовчих засідань, на які спостерігачі мали змогу потрапити за дозволом, який не завжди був гарантований.

В ENEMO вважають, що висока кількість зареєстрованих спостерігачів, хоча і є формальним свідченням політичної конкуренції, також порушує питання про потенційну приналежність передбачуваних "технічних кандидатів" до інших кандидатів з вищими політичними рейтингами. Той факт, що багато кандидатів проводили ледве помітні передвиборчі кампанії, міг вказувати на такі приналежності.

Крім того, в ENEMO відзначають, що недостатня визначеність у законодавстві щодо фінансування виборчих кампаній надає кандидатам змогу використовувати можливості для їх незаконного фінансування.