Верховний суд відмовився розглядати позов про визнання протиправним і нечинним указ Зеленського / фото УНІАН

Верховний суд відмовився розглядати позов до президента України Володимира Зеленського про визнання нечинним указу президента про розпуск Верховної Ради України.

Про це йдеться в ухвалі ВС від 27 травня 2019 року у справі № 9901/275/19.

"Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі за позовом до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним і нечинним указ президента України від 21 травня 2019 року № 303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" у зв’язку з тим, що розгляд такої справи віднесено до юрисдикції Конституційного Суду України", - наголошується у повідомленні.

Відео дня

Зокрема, Верховний Суд дійшов висновку, що за змістом положень ч. 2 ст. 147, ч. 1 ст. 150 Конституції перевірка на предмет відповідності Основному закону всіх без винятку правових актів Верховної Ради і президента належить до повноважень Конституційного Суду.

Читайте такожВ Україні розпочалася виборча кампанія з дострокових виборів у Раду

"Позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради України порушує його права як виборця, який брав участь у виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року і зацікавлений у безперервній і стабільній роботі парламенту. Стверджував, що призначення позачергових виборів до ВРУ на 21 липня 2019 року теж порушує його виборчі права (не тільки як виборця, але і як суб’єкта права на самовисунення кандидатом у народні депутати України), а саме перешкоджає його планам на відпочинок влітку та участі у виборах народних депутатів України, як і планувалося, восени", - йдеться у повідомленні.

Також, Верховний Суд звернув увагу, що Кодекс адміністративного судочинства України регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб'єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів.

"У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень ВРУ та участь у цьому процесі президента України не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції", - йдеться у повідомленні.

"Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її прийняття", - заявили в суді.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Зеленський офіційно вступив на посаду президента України. Виступаючи зі зверненням до народу України, Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання.

Головним аргументом для розпуску парламенту Зеленський назвав дуже низьку довіру громадян України до цієї інституції — 4%, а юридичним — відсутність коаліції фактично з 2016 року.

Після консультацій з главами фракцій він підписав указ про проведення дострокових виборів 21 липня. Указ набрав чинності 23 травня, а 24 травня в Україні офіційно розпочалася передвиборча кампанія.

До Верховного суду подали три заяви про визнання незаконним указу про розпуск Верховної Ради.