Голосування пройшло мирно і прозоро, констатували спостерігачі / фото УНІАН

Спеціальний координатор та керівник місії короткострокових спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Iлкка Канерва від імені спостерігачів міжнародних організацій заявляє про конкурентні вибори до Верховної Ради, які відбулися 21 липня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Канерва сказав на прес-конференції у Києві, представляючи попередню оцінку щодо проведених виборів до парламенту в Україні, відповідно до спостереження Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) та Європейського парламенту.

Читайте такожУ партії "Голос" заявили про спробу фальсифікації результатів виборів на окрузі Львівщини

Відео дня

"На дострокових парламентських виборах в Україні 21 липня фундаментальні права і свободи у цілому були дотримані, і виборча кампанія була конкурентною, незважаючи на зловживання у низці мажоритарних округів", - заявив Канерва.

При цьому, він додав, що організація виборчого процесу була компетентною та ефективною, незважаючи на обмежений час у підготовці виборів.

Канерва наголосив, що день голосування пройшов мирно, а відкриття дільниць і сам процес голосування оцінені позитивно у переважній частині виборчих дільниць, на яких відбувалося спостереження, однак були зафіксовані процедурні недоліки під час підрахунку голосів і підбиття підсумків.

"Голосування було прозорим і добре організованим з високим рівнем відповідності до встановлених процедур", - підкреслив він.

Також Канерва додав, що "підрахунок голосів був рівною мірою прозорим, однак базові процедури вивірення даних часто не дотримувалися".

При цьому, міжнародні спостерігачі відзначають, що "виборча кампанія характеризувалась широкомасштабними порушеннями та зловживаннями у частині політичного фінансування шляхом складного поєднання політичних та бізнес-інтересів".

Крім того, вони заявили, що "політичні партії аж до дня виборів замінювали значну кількість членів виборчих комісій на місцевому рівні, підриваючи стабільність та ефективність роботи виборчих комісій".

Міжнародні спостерігачі відзначили, що близько 35,6 млн людей мали право взяти участь у виборах. Вони схвалили, що спрощена процедура тимчасової зміни місця голосування для внутрішньо переміщених осіб була поширена на виборців по всій країні. Однак спостерігачі висловили засмучення через нестачу інформації та інформаційного забезпечення виборців, з огляду на це мало хто скористався цією можливістю.

Також відзначені недоліки у сфері забезпечення свободи ЗМІ, нещодавно створене суспільне мовлення залишається недофінансованим, а безпека журналістів становить серйозний привід для занепокоєння.

Спостерігачі заявили, що жінки були недостатньо представлені і становили лише 23% від усіх зареєстрованих кандидатів.

Міжнародні спостерігачі висловили серйозне занепокоєння через розповсюджену практику купівлі голосів, у результаті чого було відкрито 125 кримінальних проваджень.

Крім того, вони заявили, що чинна законодавча база щодо фінансування виборчих кампаній не забезпечує належної прозорості та підзвітності, незважаючи на велику кількість змін у законодавстві.