COVID-19 вплине на явку на місцевих виборах і на роботу виборчих комісій / фото REUTERS

Експерти вважають, що поширення коронавірусної інфекції вплине на явку на місцевих виборах і на роботу дільничних і територіальних виборчих комісій.

Читайте такожЛяшко назвав умову, за якої місцеві вибори в "червоній" зоні карантину можуть не відбутися

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказали учасники прес-конфренції.

Відео дня

Зокрема, як зазначив керівник аналітичного центру «Третій сектор», політтехнолог Андрій Золотарьов, фактор коронавірусу може дуже серйозно вплинути на явку виборців.

"Переваги отримають ті, у кого є організований контингент виборців", - сказав він.

"Я вважаю, що може спрацювати гібридний фактор впливу на вибори коронавірусу. Елементарна технологія, коли один член комісії заявляє про те, що він хворий на коронавірус, навіть якщо просто йому роблять (відповідну) справку, - все, комісії немає", - сказав Золотарьов.

Своєю чергою, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко погодився з думкою, що вплив COVID-19 може призвести до зниження явки на місцевих виборах.

"І ось хто і як цим скористається, це дуже важливо. Абсолютно згоден по членам комісії - це давня технологія. Вона раніше використовувалася, а зараз з'явився новий привід, скажімо так - новий інструмент, як це робити. Між іншим, ЦВК вже звернуло увагу на це - вони побоюються от саме таких зривів. Я думаю, що їм зараз треба виробити алгоритм, як діяти у таких ситуаціях, якщо буде спроба просто зірвати роботу деяких територіальних виборчих комісій", - наголосив Фесенко.

Політичний експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко підкреслив, що традиційно на місцевих виборах явка є меншою, ніж на парламентських і президентських.

"Явка очікується мінімальною і, тут дуже важливо, багато партій сильно здивуються. Зараз у них соціологія пристойна, але коли старше покоління не прийде на вибори, і плюс ці COVID-технології, які будуть застосовуватися на них, – можливі дуже серйозні сюрпризи саме внаслідок того, що багато людей на вибори не прийдуть. Я змушений прогнозувати, що на деяких дільницях вибори можуть бути визнані такими, що не відбулися саме через те, що не буде комісій", - наголосив він.

Водночас Фесенко вважає, що зараз більше проблем буде пов'язано з новою хвилею COVID-19.

"Це головний чинник непевності, який впливає і на економічну ситуацію, яка кризова, і масштаби кризи знову можуть відновитися і навіть посилитися внаслідок епідемії. Ніхто зараз не знає, як довго ця епідемія буде, і які будуть масштаби, і що з цим робити, але вона буде впливати і на економічну, і на соціальну, і на психологічну, і на політичну ситуацію", - сказав він.

На його переконання, зараз в суспільстві відчуття непевності щодо подальшого розвитку ситуації превалює над відчуттям політичної кризи.

Фесенко вважає, що місцеві вибори будуть головним чинником впливу на подальший розвиток політичної ситуації, зокрема, і на долю уряду.

"На мій погляд, доля уряду вже буде вирішуватися після виборів і залежно від їх результатів", - сказав експерт.

Місцеві вибори в Україні в умовах пандемії COVID-19