Що робити, якщо сльозяться очі - поради / фото ua.depositphotos.com

Якщо у вас сльозяться очі на вулиці через яскраве сонце, сильний вітер або холод, виходить нормальна кількість слізної рідини без зайвих виділень і при цьому немає неприємних відчуттів, то, швидше за все, ніяких патологій немає. Але, якщо сльозотеча є частим явищем та викликає занепокоєння, не лінуйтеся - сходіть до офтальмолога.

Відео дня

УНІАН вже писав про те, що робити, якщо у вас з'явився ячмінь на оці.

Печуть і сльозяться очі - причини

У людей очі сльозяться не просто так - сльози можуть текти з фізіологічних причин і через якісь патології.  

Проблеми з відтоком слізної рідини можуть виникнути у тих, хто має:

  • надто широке перенісся;
  • надмірно довгий каналець зі звуженнями;
  • анатомічні перешкоди у слізному каналі.

Ще очі можуть сильно сльозитися, якщо є якісь проблеми з носогорлом, слизовою носа, наприклад, набряк, запалення, риніт

У літньому віці причиною надмірної сльозотечі може бути атонія нижніх слізних точок (м'язи стають в'ялішими і гірше виконують свою помпову функцію). У нормі слізна точка, як помпа, засмоктує сльозу в каналець. Якщо в літньому віці є в'ялість кругового м'яза ока або м'яза, який знаходиться у нижній і верхній слізній точці, то можуть виникнути проблеми з відтоком сльози. 

Слізна рідина змочує поверхню ока і виконує антибактеріальну функцію. За день, як правило, виробляється 1 мл цієї рідини - такої кількості вистачає, щоб протягом доби зволожувати поверхню очей. 

Якщо у вас постійна сльозотеча - і вдома, і на вулиці, є виділення, больовий синдром чи почервоніння, то це може бути пов'язано з якимись бактеріальними або вірусними процесами, можливе запалення в передньому відділі очного яблука, можуть бути зміни, пов'язані з рогівкою.

Сльозяться очі - що робити в домашніх умовах

У разі надмірної сльозотечі лікарі рекомендують не витирати сльози звичайною хустинкою, а промокати їх паперовою серветкою.

Як правило, людям з такою проблемою лікарі призначають краплі з вмістом цинку і борної кислоти, які необхідно закапувати перед виходом на вулицю. Ці ліки допомагають злегка підсушити поверхню очного яблука. Такими препаратами лікарі не рекомендують довго користуватися. 

Сльозяться і сверблять очі - чим лікувати

У разі рясної сльозотечі можна надати собі першу допомогу, але не варто надовго відкладати похід до лікаря, оскільки самолікування посилює проблему.

Можете надати собі таку першу допомогу - промити очі міцним чаєм чи розчином борної кислоти (1 чайна ложка на склянку теплої кип'яченої води). Для промивання очей можна використовувати вату чи ватяні диски. В око також можна закапати дезінфікувальні краплі, наприклад, "Сульфацил натрію".

Вас також можуть зацікавити новини: