Висновнки лабораторій стануть підставою для покупця звернутися з ними та чеком до аптеки / фото УНІАН

Із цього року в аптеки можна повертати неякісні ліки й отримати витрачені на них гроші, однак невідповідність ліків доведеться підтвердити лабораторно.

Такий аналіз будуть безкоштовно робити фахівці Держлікслужби, йдеться в сюжеті ТСН.

Перше правило покупця – зберігати чек, без котрого повернення грошей буде неможливим. Підставою для перевірки ліків може стати неспівпадіння номерів сертифікатів на упаковці та самих препаратах, ознаки фальсифікації ліків або ж побічні дії при прийманні препарату. Якщо покупець має обґрунтовані сумніви, він може звернутися до територіального відділення Держлікслужби, написати заяву і віддати залишки препарату на аналіз. При цьому необхідно надати хоча б однин блістер для таблеток або мінімум п’ять ампул для ін’єкцій. Висновки експертів будуть безкоштовні, а експертизи мають тривати не довше тижня. 

Відео дня

Читайте такожВ Україні з 1 січня можна повертати ліки в аптеки

Виробники зараз намагаються захиститися від фальсифікату – наносять елементи, які видно  в ультрафіолеті. Тож перевірка справжності почнеться саме з упаковки. Далі фахівці зроблять лабораторні дослідження медикаменту – змоделюють його реакції при потраплянні в організм людини. Під час дослідження буде зрозуміло, чи не було впливу покупця на препарат – наприклад, якщо він зберігався неналежним чином, це стане зрозуміло і про відшкодування не йтиметься. Однак якщо під час первинного контролю з’ясують, що ліки не відповідають вимогам, служба вимагатиме в постачальника лікарський засіб з архіву тої самої серії, а наступний аналіз проводитиме арбітражна лабораторія. Якщо відхилення знайдуть і в архівному зразку, така серія підлягатиме забороні для продажу. "Для виробника це втрата фінансова", - пояснили експерти. 

Висновнки лабораторій стануть підставою для покупця звернутися з ними та чеком до аптеки і вимагати компенсації витрачених коштів або заміни препарату на інший. Якщо зразок, який надав постачальник, виявиться якісним, а пігулки, на які скаржився покупець, показують відхилення,  правоохоронці будуть з’ясовувати, яким чином неякісний препарат потрапив в аптеку. Тоді в підсумку збитків зазнає аптека.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у розвинених країнах відсоток фальсифікату на ринку ліків становить 10%. Яким є цей показник в Україні – не знає ніхто, однак можливість віддати підозрілі медикаменти, придбані в аптеці, на безкоштовний аналіз – це спосіб з’ясувати реальний відсоток неякісних препаратів на ринку.