Хвороби серця - одна з головних причин смертності у світі.
Переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газованих напоїв і солі — серйозні вороги серця, пише в.о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
Вона перерахувала харчові рекомендації, що допоможуть уникнути проблем із серцем:
1. Контролюйте розмір порції. Крім зайвої ваги та зв’язку із серцево-судинними хворобами, передання має безліч негативних наслідків для здоров’я: додатково навантажує організм, може стати причиною виникнення проблем зі шлунково-кишковим трактом, викликати порушення сну і відчуття втомленості та браку сил.
Щоби зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.
Зокрема, одна порція (те, що можна з’їсти за раз)— це:
▪ Для приготованого м’яса: 60-90 г (розміром з колоду карт)
▪ Для приготованої риби: 140 г (розмір з долоню)
▪ Для молока: 200 г, йогурту: 150 г. Для твердого сиру порція 40 г — розмір коробки для сірників
▪ Для яєць: 2 середнього розміру
▪ Для горіхів: жменя (бажано сирих та без доданої солі).
Читайте такожУкраїна в небезпеці: головні загрози здоров'ю людства в 2019 році за версією ВООЗ
2. Додайте до раціону більше овочів та фруктів. Рекомендована норма овочів та фруктів — 5 порцій. Одна порція - 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів та овочів чи 30 г сухофруктів.
3. Обирайте цільнозернові продукти. Це - хороші джерела клітковини та інших поживних речовин, які відіграють важливу роль у регулюванні тиску та впливають на здоров'я серця та судин.
"Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини (5 грамів чи більше клітковини в порції), макаронним виробам з борошна грубого помолу. Намагайтесь уникати або повністю відмовитись від білого борошна та хліба, пончиків, печива, бісквітів чи снеків з високим вмістом жирів", - радить Супрун.
4. Зменшуйте споживання шкідливих жирів, а саме насичених і трансжирів. Обмеження кількості цих жирів в раціоні або навіть повна відмова — є важливим кроком до зниження рівня холестерину в крові. Адже коли він високий — підвищуються ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.
Щоб зменшити кількість таких жирів у вашому раціоні:
▪ Обрізайте жир з м'яса чи обирайте пісне м'ясо з менш ніж 10% жиру.
▪ Уникайте смаження на рослинній олії.
▪ Перевіряйте етикетки харчових продуктів — особливо солодощів. Деякі з них можуть бути виготовлені з маслами, що містять трансжири. Напис "частково гідрований" у списку інгредієнтів свідчить про наявність трансжирів в продукті.
▪ Обирайте натуральне масло, а не маргарин.
5. Зменшуйте кількість солі. Рекомендована добова норма — 5 грамів, що приблизно становить 1 чайну ложку. Люди, які виходять за цю норму, ризикують захворіти на серцево-судинні захворювання, переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Також замініть звичайну сіль на йодовану.