Ілюстрація REUTERS

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун склала добірку поширених міфів про вакцинацію.

Неправильні уявлення про вакцинацію Супрун зруйнувала на своїй сторінці у Facebook.

Міф №1. Введення трикомпонентної (тривалентної) вакцини шкідливе. Також небезпечно вводити дитині відразу кілька вакцин, бо це перевантажує імунітет. А якщо в організмі вже є антитіла, вводити вакцину не можна.

Відео дня

Такі міфи противники вакцин пояснюють нібито гіперімунізацією — мовляв, вакцинація може перенавантажити імунітет, пише в.о. глави МОЗ.

Таке хибне сприйняття сформувалось через уявлення — що більше мікробів потрапляє в організм, то сильніше перевантажується імунна система. Однак це твердження суттєво недооцінює силу імунної системи та, навіть навпаки, переоцінює кількість "чужорідної" речовини — антигенів, що містять вакцини. Мікроби, що є причиною того самого болю у горлі або застуди дають дитині більше антигенів, ніж будь-яка вакцина.

Так само нічим не загрожує вакцинація людям, у яких уже сформувався імунітет до хвороби. Це безпечно і не має негативних наслідків. 

Читайте такожЗв’язку між щепленням від кору й аутизмом немає – дослідження

Міф №2. Вакцини проти кору (КПК) мають здатність пригнічувати імунітет, тому в період епідсезону грипу категорично не можна проводити масову вакцинацію проти кору.

Як пише Супрун, дослідження вказують на протилежне. Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції протягом так званих періодів ризику після щеплення (0-30 днів, 31-60 днів і 61-90 днів). Їхній висновок — вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій.

Міф №3. Вакцини мають відповідати "імунним потребам нації". Ніби найкраще користуватися вакцинами, які виробляються в межах країни, а не закуповувати їх за кордоном.

Хвороби не знають національних чи територіальних кордонів, наголошує Супрун. Тому мешканці будь-якої країни світу можуть заразитися тим самим вірусом кору, поліомієліту або збудником дифтерії.

Міф №4.  Вакцини викликають аутизм. Вакцинація не призводить до аутизму. У ході дослідження було спростовано будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму. Також існує понад десяток досліджень, результати яких спростовують зв’язок між вакцинацією і розвитком аутизму.

Міф №5. Вакцинація проти кору заборонена в Японії

В Японії не заборонена вакцинація проти кору. Навпаки — в цій країні щеплення проти кору та краснухи (Measles, Rubella - MR) входить до планової вакцинації згідно з японським Календарем щеплень.

Водночас в.о. міністра наголосила, що щеплення — найбезпечніший спосіб захиститися від інфекційних хвороб і подолати їх назавжди.

Також вона назвала єдині випадки, коли вакцину вводити не рекомендується:

- гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С;

- серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини;

- імунітет може не сформуватися під час хіміотерапії в онкологічних хворих, під час вживання великих доз стероїдних гормонів, вживання ліків, що пригнічують імунітет, СНІДу;

- під час вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси, а також якщо були алергійні реакції на аміноглікозиди, введення препаратів крові;

- БЦЖ не роблять, якщо дитина після народження важить менше 2,5 кг, інфікована туберкульозом чи має дефекти системи фагоцитозу;

- ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини.