Дієтолог нагадала, що голод може бути й психологічним / фото pixabay.com

Дієтолог Катерина Толстікова розповіла, чому людина може постійно почуватися голодною.

Як написала вона на своїй сторінці у Facebook, цілком природно відчувати голод кожні 4,5-5 годин за умови, що у вас адекватний сніданок/обід й вечеря.

Але якщо це не так, ось у чому може бути причина почуття голоду:

1. Ви постійно на "дієті", вже 35-й рік поспіль. Спочатку була низьковуглеводна, потім монодієти, кето, Дюка, кавунова або ще якась. І так з року в рік.

Відео дня

Стан хронічного недоїдання призводить до порушення гормонів, звідси й відчуття постійного голоду.

2. У вашому раціоні багато простих вуглеводів, які не включають механізм ситості: гранули, сухофрукти, фрукти, печиво, шоколадки, сиропи, мед й інші цукри. Від таких продуктів ситості не чекайте.

3. Раціон збіднений білком - ще одна причина частих зривів та постійного голоду. Білок - це важливий макронутріент, який включає ситість і допомагає організму регулювати харчову поведінку. Мало білка - багато голоду.

Читайте такожСупрун розповіла про небезпечного "вбивцю" годині й здоров'я українців

4. Ви недоїдаєте клітковини: дуже часто такий раціон містить велику кількість білка і жиру, але в ньому відсутні харчові волокна, які формують нашу мікрофлору. А як ви знаєте, саме вона контролює нашу вагу, стан гормонів й харчові звички.

5. Часте вживання алкоголю призводить до підвищеного апетиту, зверніть увагу на кількість/частоту й намагайтеся взагалі не вживати це джерело порожніх калорій.

6. Сукралоза й інші цукрозамінники влилися в наше життя, намагаючись обдурити організм, що б нам не з'їсти зайвого. Хоча насправді, саме вони й провокують голод через вироблення кишкових гормонів. Уникайте все, що 0 cal, low cal й інші «фігурні» продукти.

7. Ви п'єте мало води. Дуже часто організм помиляється: він не хоче їсти, а хоче пити. Зменшуючи кількість води, ви збільшуєте голод й об'єм їжі, тим самим провокуючи зростання жирових клітин.

8. Деякі препарати можуть провокувати голод, але й проблеми з ендокринними залозами точно так само впливають на контроль харчової поведінки.