Так звана "дієта номер 5" – винахід радянського лікаря-гастроентеролога, професора Мануїла Певзнера. Цей варіант харчування був покликаний поліпшити стан людей, які страждають від захворювань печінки і жовчного міхура. Вона також дозволяє знизити навантаження на травну систему хворого при збереженні повноцінного харчування.
У двадцятих-тридцятих роках минулого століття професор Певзнер розробив 15 варіантів лікувальних дієт за окремими групами захворювань, які не втрачають актуальності і сьогодні. Особливою популярністю користується добре збалансована і щадна дієта (або "стіл") №5.
Варіації дієти 5 призначаються також при панкреатиті. Хворі люди дотримувались дієти №5 близько двох років, під наглядом лікаря. Також призначається дієта 5 для дітей, які страждають від проблем з травленням.
Проте, навіть здоровій людині вона дозволяє поліпшити метаболізм і позбавитися від зайвої ваги.
УНІАН розглянув основні принципи і меню цього варіанту харчування.
Перед застосуванням будь-якої дієти рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Читайте такожСупрун пояснила, як правильно почати худнути
Дієта 5 меню
"Стіл №5" будується на виключенні з раціону зайвих жирів, ефірів і щавлевої кислоти, заборонено все смажене, консервоване, гостре та жирне. Не вживається свіжий хліб і борошняні вироби. Любителям солодкого доведеться відмовитися від шоколаду, морозива та десертів з кремом. Не можна також вживати каву і какао, так само як і алкоголь.
Основна перевага віддається їжі з великою кількістю харчових волокон, пектинів і ліпотропних речовин. Допускається вживання варених, тушкованих і запечених страв.
Дієта 5 передбачає щоденне споживання не більш ніж 2900 кілокалорій. При цьому, за добу вживається не більше 100 грамів білків, до 70 грамів жирів, і приблизно 350 грамів вуглеводів. Споживання солі жорстко обмежене – не більше 10 грамів на день.
Основу харчування дієти №5 складають овочеві супи, печена риба і птиця, варена або тушкована яловичина, крупи, негострі овочі і некислі фрукти. Яйця вживаються помірно – не більше одного на день, некруто варені. Молоко краще замінити кисломолочними продуктами, цукор споживати у кількості не більше 80 грамів на день. З солодкого допускаються мармелад, желе та мед.
Їжу необхідно вживати маленькими порціями, 5-6 разів на день, випиваючи не менше півтора літрів води на добу.
Дієта 5 меню на тиждень
"Стіл 5" допускає використання досить широкого набору продуктів для того, щоб зробити харчування людини, яка сидить на дієті, різноманітним. Підібрати багате меню на тиждень за дієтою №5 не так вже й складно. Типова програма харчування на тиждень (з тих, що можна знайти в мережі) виглядає так:
Перший сніданок:
Гречана каша з тушкованими овочами – 70 г; творог з цукром – 150 гр; вершкове масло – 10 гр. (два-три рази на тиждень замінюється вареним яйцем); чай – 150 гр.
Другий сніданок:
Некисле яблуко, груша – близько 100 грамів (як варіант – йогурт або кефір).
Обід:
Овочевий суп без засмажки (картопля, капуста, морква, зелень, кабачки) – близько 400 грамів. (два-три рази на тиждень можна варити суп з м'ясом птиці або яловичиною). Фруктовий салат.
Полуденок:
Чай з галетним печивом – близько 150 грамів (два-три рази в тиждень можна замінити фруктовим салатом).
Вечеря
Картопляне пюре або макарони (близько 200 грамів) з відвареною рибою або м'ясом (90 грамів). Склянка кефіру або закваски.
Дієта 5 рецепти
Просте меню дієти номер 5 можна урізноманітнити незвичайними рецептами.
Кавказькі тефтелі
Для приготування знадобиться 150 грамів яловичини, дві столові ложки кефіру, 10 грамів чорносливу, чайна ложка вершкового масла, одне яйце і 20 грамів сметани.
М'ясо очистити від сухожилок та жиру, подрібнити на м'ясорубці. Замочити у воді чорнослив, прибрати кісточки і дрібно нарізати. У м'ясний фарш додати кефір, масло, яйце, чорнослив, посолити за смаком та перемішати.
З отриманої маси сформувати тефтелі і запікати близько години, до готовності. Подавати до столу зі сметаною.
Кабачки, фаршировані курятиною
Для приготування потрібна куряча грудка або філе (200-300 грамів), два великих кабачки, півсклянки рису та морква.
Відварити куряче м'ясо, пропустити його через м'ясорубку. Відварити рис. Розрізати кабачки навпіл і вичистити м'якоть, зробивши з них "човники". Курячий фарш змішати з рисом і дрібно нарізаною морквою, укласти отриману суміш в кабачки. Запікати в духовці близько 15 хвилин, до готовності.
Сирна бабка
На одну порцію знадобиться 250 г нежирного сиру, одне яйце, дві столові ложки манної крупи або борошна з висівками, 1 ложка меду або цукру.
Сир змішати з яйцем і крупою (або борошном), додати мед, перемішати до однорідної маси. Готувати на пару (оптимальний варіант – в пароварці), близько 30 хвилин.