Експерт розповіла про новий етап медреформи / фото УНІАН

В Україні в рамках нового етапу медичної реформи послуги пологових будинків стануть безкоштовними з 1 квітня 2020 року. На кожну породіллю медустановам виділятимуть 8500 грн.

Читайте такожПологи, біопсія та лікування інсульту: українцям пообіцяли півсотні безкоштовних медпослуг у 2020 році

Як працюватиме нова ініціатива, розповіла менеджерка експертної групи "Охорона здоров'я" Реанімаційного пакету реформ Світлана Бубенчікова, передає «Обозреватель». Експертка заявила, що сьогодні не знає жодної пацієнтки, яка народжувала б безкоштовно.

Відео дня

"Логіка розрахунку за послуги, за проліковані випадки буде зберігатися, як на первинці. З квітня 2020 року така структура фінансування працюватиме на вторинній і третинній ланці", – пояснила вона.

Бубенчікова зазначила, що на поточному етапі медреформи важливу роль буде відігравати людський фактор: "Є перелік послуг, внесених до пакету медичних гарантій – це одна справа. Ми розуміємо, що є людський фактор – персонал, лікарі... Тут справа і в лікарі, і в пацієнті – наприклад, медик може і не просити хабара, а пацієнт сам його несе".

"Треба бути дуже обережними й уважними. Пацієнту потрібно розуміти свої права – за що заплатила держава, на що він може розраховувати. Лікарю треба прийняти ці правила й налагодити діяльність своєї установи так, щоб оптимально всі витрати, які вони несуть за проліковані випадки, не перевищували, а можливо, були менші за те, що оплачуватиме НСЗУ – щоб бути в плюсі, щоб заробляти", – розповіла експертка.

Також Бубенчікова прокоментувала суму в 8500 грн, яку планують виділяти на перелік стандартних послуг – звичайні пологи, кесарів розтин, ліки, палата, щеплення, екстрена допомога й реанімація.

"Всі тарифи, які виставлятиме Національна служба здоров'я, є не просто прорахованими "в середньому". Рік або більше тривали пілотні проекти в Полтаві й інших регіонах. Буде визначено середній оптимальний тариф для кожної послуги. Завдання медустанов – побудувати свою економіку так, щоб не мати зайвих і необ'єктивних витрат, щоб суми, яку сплачує НСЗУ, було достатньо", – підсумувала вона.