REUTERS

Пілотний проект з маркування ліків спеціальним кодом для боротьби з підробками запустять протягом 1-2 місяців.

Про це написав міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook.

«Одним із топ-проектів для мене є боротьба з підробленими ліками... Взагалі, ця тема шокує. Точний обсяг чорного ринку оцінити складно, але один експерт наводив мені як приклад популярний препарат проти раку. За його словами, близько 30% цих ліків продається підробленими. У кращому випадку пацієнтам, хворим на рак, продають просто крейду...» - написав Дубілет.

Відео дня

Міністр описав принцип роботи проекту. На упаковку з ліками будуть наносити спеціальний 2D-код. Цей код має використовуватися при виробництві та деактивуватися при продажу. Для сканування цього коду аптекам доведеться купити недорогий сканувальний пристрій (вартістю менше 100 дол.) або скористатися безкоштовним додатком для смартфона.

Читайте такожЖурналісти розповіли про українців, які заробили мільйони на фальшивих ліках для онкохворих (відео)

За словами Дубілета, з впровадженням такого коду аптеки не зможуть відпускати підроблені ліки (тобто ліки з підробленими або повторно використаним кодом), а користувачі зможуть перевіряти справжність ліків, час їхнього виробництва та продажу за допомогою смартфона. Крім того, система не пропускатиме продаж прострочених ліків.

Дубілет також пояснив, чому вирішили не повторювати ту ж систему, що для алкоголю - зі штрих-кодом.

«По-перше, як я писав раніше, є вже готовий софт, який вже розроблений відповідно до європейських регламентів. Нам треба його перевірити і перенести на державні сервери. По-друге, на відміну від інших торгових точок, аптек не так багато, і домовитися з ними про купівлю додаткового пристрою буде нескладно в рамках ліцензії», - зазначив міністр.

Дубілет підкреслив, що вже є домовленість з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, а також ключовими учасниками ринку про запуск пілота для частини брендів і в декількох аптечних мережах протягом 1-2 місяців. Після цього до кінця року проект запустять в усій країні. Крім того, це стосуватиметься і лікарень, де підробки зустрічаються також досить часто.

«Як наслідок, українці будуть набагато краще захищені від підроблених ліків. А бюджет, до речі, отримає додаткові кілька мільярдів шляхом детінізації ринку», - написав міністр.

Як повідомляв УНІАН, електронну акцизну марку для захисту споживачів від контрафактної алкогольної продукції впровадять з 1 травня.