Гастрит - основні симптоми та як лікувати / Фото УНІАН

Гастрит виникає при подразненні слизової оболонки шлунку. Гастрит та його симптоми медикаментозно лікують тільки за призначенням лікарів. «Запущений» гастрит може спричинити шлункову виразку та інші захворювання кишківника.

Гастрит також лікують дієтою. Водночас хронічний атрофічний гастрит є передраковим станом шлунку, тому обстеження таких пацієнтів вкрай важливе та необхідне.

На тлі цього розвивається рефлюкс гастриту, що сприяє розвитку пухлин. Поява хронічного гастриту може бути наслідком патологічного процесу або вікових інволюційних змін.

Відео дня

Читайте також38 пацієнтів з COVID-19 та нестача медперсоналу: в яких умовах лікують хворих на коронавірус у київській міській лікарні №4 (відео)

Як лікувати гастрит

Для лікування гастриту, в залежності від форми захворювання, лікар може призначати такі медикаменти: засоби, що нормалізують кислотність; ліки проти печії; засоби, що в’яжуть та зменшують запалення; антибактеріальна терапія; ферментні засоби; спазмолітики.  Медичного супроводу потребують також ерозивний гастрит і гастрит з пониженою кислотністю.

Під час лікування пацієнти з гастритом повинні потурбуватися про правильне харчування. Рекомендується пити воду і настій шипшини, їсти супи; відварене м’ясо, яйця; повністю відмовитися від жирного і солі.

При гастриті з підвищеною кислотністю варто знизити активність шлункового соку, зокрема уникати їжі з високим вмістом грубих харчових волокон, що можуть механічно травмувати слизову оболонку шлунку; цитрусові; наваристі бульйони; газовані напої, соки, міцний чай та кава; гриби; чорний хліб.

Читайте такожУ МОЗ застерегли українців від самолікування COVID-19 "Плаквенілом"

При гастриті з недостатньою секрецією шлункового соку потрібно віддавати перевагу вареній або запеченій їжі.

При гострому гастриті або загостренні хронічного захворювання не можна пити алкоголь та палити. Ці шкідливі звички загострюють симптоми захворювання та роблять неможливим повноцінне лікування та одужання. Правильне харчування та здоровий спосіб життя – основа лікування та профілактики гастриту.

Гастрит: симптоми

Основні ознаки гастриту це:

  • кислий присмак в роті, печія;
  • біль у ділянці шлунку, відчуття важкості, переповнення шлунку, здуття живота;
  • гикавка, відрижка повітрям, тухлим, поганий запах із рота;
  • нудота, блювання;
  • втрата апетиту.

Небезпечними проявами гастриту є блювання кров’ю, або вмістом подібним до кавової гущі, а також чорний драглеподібний кал (називається мелена). Такі ознаки вимагають негайно звернутися до лікаря.